Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ N1 ]

09. 10. 2023. 12:51 >> 12:57
1

"POLOŽAJ ŽENA NA TRŽIŠTU RADA"

Nobelova nagrada za ekonomiju Klaudiji Goldin

Švedska kraljevska akademija nauka je saopštila da je Nobelovu nagradu za ekonomiju za 2023. godinu dobila proresorkas ekonomije na Harvardu Klaudija Goldin. Kako se navodi u obrazloženju, Goldin je laureatkinja nagrade, jer je "unaprijedila razumijevanje ishoda na ženskom tržištu rada".

Klaudija Goldin je rođena 14. maja 1946. godine u Njujorku. Predaje ekonomiju na Harvardu.
Bavi se širokim poljem istraživanja, uključujući žensku radnu snagu, rodnu razliku u zaradama, nejednakost prihoda, tehnološke promjene, obrazovanje i imigraciju.

Ove godine Nobelovu nagradu za medicinu su dobili američki naučnik Dru Vajsman i mađarska biohemičarka Katalin Kariko, za svoj doprinos razvoju mRNA vakcine protiv kovida-19.

Za fiziku su nagrađeni Pjer Agostini, Ferenec Kraus i En Lier, za „eksperimentalne metode koje generišu atosekundne impulse svjetlosti za proučavanje dinamike elektrona u materiji“.

Mungi Bavendi, Luis E. Brus i Aleksej Ekimov su laureati Nobelove nagrade za hemiju, za otkriće i razvoj kvantne tačke.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost je norveški pisac Jun Fose.

Dobitnica Nobelove nagrade za mir za 2023. godinu je Narges Mohamadi, za borbu protiv represije žena u Iranu i njenu borbu za ljudska prava i slobodu za sve.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније