Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

29. 07. 2023. 12:12 >> 12:12
1

KOD ITALIJE

Pronađen antički rimski brod sa stotinama amfora

Antički rimski teretni brod koji datira iz prvog ili drugog vijek prije Hrista pronađen je na dnu Sredozemnog mora što je opisano kao "izuzetno" otkriće.

Brod koji je bio natovaren stotinama amfora, pronađen je na dubini od oko 160 metara u blizini Civitavecchije, italijanskog lučkog grada oko 80 km od Rima.

Do otkrića su došli arheolozi iz italijanske policijske jedinice za zaštitu kulturne baštine i ronioci iz Nacionalnog nadzora za podvodnu kulturnu baštinu, institucije koja štiti i regulira podvodnu baštinu.

Ovo otkriće predstavlja važan primjer potonuća rimskog broda koji se suočio s opasnostima mora u pokušaju da doplovi do obale te svjedoči o drevnim pomorskim trgovačkim putevima", saopštila je policijska jedinica za zaštitu kulturne baštine.

Procjenjuje se da je teretni brod bio duži od 20 metara i bio je napunjen stotinama starorimskih posuda, poznatih kao amfore. One su kategorizovane kao amfore tipa Dressel 1 B, koje su obično u obliku cijevi. Još nije poznato za što su tegle mogle poslužiti.

Italijanska obala Sredozemnog mora vrvi podvodnim arheološkim blagom, a policijski ronilački odredi redovno patroliraju kako bi zaštitili nalazišta od pljačkaša.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније