Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Т.Г. [ n1 ]

13. 07. 2023. 09:39 >> 09:43

SAVJET

Greške zbog kojih klima troši više struje

Vrele ljetnje dane je ponekad nemoguće izdržati bez klima uređaja. Međutim, cjelodnevni rad rashladnih sistema znači i veće račune za struju. Ali, postoje načini da se ovo izbjegne.

Ovo je nekoliko načina racionalnog i optimalnog korišćenja klima uređaja – kako se rashladiti, ali i uštedeti električnu energiju, piše N1 Zagreb. 

Da bi prostor bio udoban, stručnjaci savjetuju da se temperatura klime podesi na 24 ili 25 stepeni Celzijusa.

Takođe je preporučljivo pažljivo odabrati način rada uređaja. Ako pravilno podesite klima-uređaj možete značajno da smanjite potrošnju struje i račune.

Podešavanje temperature

Jedan od najčešćih razloga zašto klima-uređaj troši više električne energije je to što je temperatura podešena prenisko.

Statistike pokazuju da većina korisnika postavlja svoje klima uređaje na 21 do 23 stepena Celzijusa.

Međutim, stručnjaci i portali koji se bave bijelom tehnikom savjetuju da se klima podesi na 24 ili 25 stepeni, tvrdeći da će i zbog ove male razlike u temperaturi u prostoriji i dalje biti udobno, ali da je ušteda struje u ovom slučaju bezbjedna.

Računi se tako mogu smanjiti za čak 10 do 25 odsto.

Stručnjaci upozoravaju i da treba paziti gdje se postavlja termostat. Taj dio uređaja je veoma osjetljiv na toplotu koju emituju televizori, računari i drugi električni uređaji, pa je preporučljivo da se klima ugrađuje dalje od njih, jer će u suprotnom kompresor raditi duže.

Izbor režima rada

Za razliku od starijih klima uređaja koji su imali samo osnovne funkcije hlađenja, odnosno imali su tri opcije hlađenja – nisko, srednje i visoko, noviji klima uređaji imaju više opcija režima rada.

Bez obzira da li su standardni klima uređaji, prozorski modeli ili prenosivi klima uređaji, svaki ima režim hlađenja (Cool Mode).

U ovom režimu, AC kompresor radi na podešenoj temperaturi i brzini ventilatora koja odgovara tom nivou. To znači da potencijal za uštedu električne energije zavisi od temperature na kojoj se klima uređaj koristi.

Održavanje rashladnih sistema

Prema mišljenju stručnjaka, redovno čišćenje klima uređaja ima višestruki značaj.

Prema istraživanjima, jedinica gubi u prosjeku 5 odsto svoje efikasnosti godišnje ako se ne održava – što dovodi do bržeg habanja.

Neefikasan rad dovodi i do povećanja troškova električne energije jer je potrebno više vremena da se postigne zadata temperatura.

Filteri sakupljaju prašinu i druge štetne materije, pa se, ako se ne čiste, smanjuje protok vazduha. Zbog toga je neophodno pažljivo pranje svakog mjeseca.

Održavanje takođe uključuje angažovanje stručnjaka. Predsezonski servis klima-uređaja podrazumeva detaljnu provjeru cijele spoljašnje i unutrašnje jedinice, a po potrebi i punjenje freonom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније