Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Б. [ Beta ]

27. 03. 2023. 19:33 >> 19:37

NAUČNICI SAOPŠTILI

Nema dokaza da u sistemu zvijezde Trapist postoji atmosferski omotač

Naučnici koji teleskopom Veb ispituju svemir saopštili su danas da nijesu pronašli dokaze da u sistemu zvijezde Trapist na jednoj od sedam stjenovitih planeta veličine slične Zemlji postoji atmosferski omotač.

Naučnici su saopštili da otkriće umanjuje šanse da na nekoj od ostalih šest planeta koje kruže oko obližnje zvijezde bude uslova za atmosferu, slatku vodu ili život.

Tim koji predvodi NASA objasnio je da na planeti u sistemu zvijezde Trapist, koji je udaljen 40 svjetlosnih godina, postoji izuzetno malo, ili nimalo atmosfere.

Nedostatak atmosfere znači da na planeti nema vode ni zaštite od zračenja koje dolazi iz kosmosa, rekao je NASA-in vodeći istraživač Tomas Grin.

Grin je dodao da bi bio "optimističniji" u pretpostavci da druge planete koje kruže oko male zvijezde Trapist imaju atmosferu da su istraživanja pokazala da je ova planeta ima.

On je objasnio da posmatrana planeta prima zračenje sa svog Sunca četiri puta više nego što Zemlja dobija od svog i da je to mogući uzrok što nema atmosferu.

Naučnici planiraju da nastave posmatranje ostalih šest planeta u sistemu zvijezde Trapist.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније