Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ R.B. ]

17. 03. 2023. 10:48 >> 10:48

VEĆI OD LONDONA

Pogledajte snimak dva najveća ledena brijega na svijetu

Britanski institut za Antarktik (BAS) objavio je snimak iz vazduha koji prikazuje ogromni ledeni brijeg A81, ali i drugi, dvostruko veći, koji je takođe u pokretu.

Novi snimci otkrivaju dinamičnu prirodu ledenog brijega A81, koji se krajem januara ove godine odvojio od ledene ploče Brunt. Njegova površina iznosi 1.550 kvadratnih kilometara, čime odgovara veličini Londona. 

A81 se odvojio kada je kolosalna ledena pukotina prešla čitavu ledenu ploču Brunt. Iako se radi o prirodnom fenomenu koji se događa duž antarktičke obale, A81 predstavlja drugi veći ledeni brijeg u tom dijelu u posljednje dvije godine.

BAS je pažljivo pratio putanju ledenog bijega A81 nakon što se odvojio od ledene ploče. Prvo se okretao, a potom nastavio da pluta 150 kilometara od početne tačke do južnog atlantskog basena. Naučnici predviđaju da će se kretati prema zapadu na isti način kao i prethodne sante leda koje je zahvatila moćna antarktička obalna struja.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније