Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Б.Ч.Ј. [ N1 ]

08. 03. 2023. 19:44 >> 19:44

U EU BRIŠU APLIKACIJU SA SLUŽBENIH TELEFONA

TikTok predstavio mjere zaštite

TikTok je predstavio nove mjere za zaštitu podataka evropskih korisnika u pokušaju da spriječi dalje zabrane zaposlenima u vladama koji koriste aplikaciju za dijeljenje videa na svojim poslovnim telefonima, javila je agencija Asošijeted pres.

Cilj kompanije je da stvori „sigurnu enklavu za evropske podatke korisnika TikToka“, rekao je potpredsjednik za odnose sa evropskim vladama i javnu politiku Teo Bertram na svom blogu.

TikTok je pod pritiskom u Evropi, gdje ima 150 miliona korisnika, u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama koje strahuju da bi aplikacija mogla da predstavlja rizik za sajber bezbjednost i privatnost podataka.

Zapadni zvaničnici brinu da bi kineska vlada mogla da iskoristi matičnu kompaniju Bajtdens da progura propekinške narative i dezinformacije.

Evropska komisija, Evropski parlament i Evropski savjet naredili su osoblju da izbriše TikTok aplikaciju sa uređaja koji se koriste za službene poslove, slijedeći akcije američkih saveznih država i federalne vlade, kao i ministarstava odbrane Danske i Kanade.

Zbog toga je Bertram danas iznio više detalja o planovima za lokalizaciju skladištenja podataka sa serverima koji se nalaze u Evropi, gdje postoje stroga pravila o zaštiti korisničkih podataka.

Novim data centrima će upravljati nezavisni provajderi usluga, koji nijesu identifikovani.

Taktika je slična TikTokovom pristupu 2020. godine, kada se udružio sa softverskom kompanijom za baze podataka „Oracle“ da bi izbjegao zabranu administracije tadašnjeg predsjednika Donalda Trampa.

TikTok će postaviti drugi centar podataka u Dablinu, a treći u norveškom regionu Hamar, rekao je Bertram.

U SAD, TikTok usmjerava sve podatke na servere koje kontroliše „Oracle“, iako čuva rezervne kopije na sopstvenim serverima u SAD i Singapuru.

Kompanija je saopštila da očekuje da će izbrisati korisničke podatke u SAD sa sopstvenih servera, ali nije precizirala kada.

Nove mjere uključuju „sigurnosne kapije“ za dodavanje dodatnog sloja kontrole, određujući da li zaposleni u kompaniji mogu da pristupe podacima o evropskim TikTok korisnicima i da li se podaci mogu prenijeti van Evrope.

Za reviziju procesa biće imenovana evropska bezbjednosna kompanija, rekao je Bertram.

Da bi poboljšala privatnost, kompanija će raditi sa trećim stranama, koje nije identifikovala, kako bi koristila tehnologiju koja će otežati identifikaciju ljudi iz ličnih podataka.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније