Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

А.М. [ RTS ]

12. 11. 2022. 12:46   >>  12:45

DVA SATA DO KOSMOSA

Kina oborila rekord u brzini teretne svemirske letjelice

Teretna svemirska letelica Šendžou 5 se bez problema spojila sa kineskom svemirskom stanicom za samo dva sata nakon što je lansirana sa lansirne lokacije Venčang u južnokineskoj provinciji Hainan. To je novi rekord u brzini pristajanja svemirskoj stanici.

Sa ultrabrzim pristajanjem, teretna svemirska letelica Šendžou 5 oborila je rekord ruskog svemirskog broda Sojuz MS-17 sa posadom. Ruskom brodu sa posadom trebalo je tri sata i tri minuta od lansiranja do spajanja sa Međunarodnom svemirskom stanicom 14. oktobra 2020.

Serija teretnih svemirskih letelica Šendžou svjedok je brzog razvoja kineske tehnologije. Istraživanje svemira treba da bude zajednički projekat koji uključuje čitavu međunarodnu zajednicu, poručile su ranije kineske vlasti.

Za Šendžou 1 je spajanje sa svemirskom laboratorijom trajalo dva dana, a usvajajući autonomnu i brzu tehnologiju sastajanja i pristajanja, sledeća letelica je uspjela da se spoji sa modulom kineske svemirske stanice za osam sati, 2021. godine.

Nakon toga, Kina je dodatno smanjila vreme za isporuku letjelice Šendžou na šest i po sati.

Pang Đihao, astronomski stručnjak iz Pekinga, rekao je za Global tajms da je samo Rusija ranije izvodila tako ultrabrzo sastajanje, a sada je Kina to, ne samo uradila, već je to učinila još brže.

„Kraće vrijeme od lansiranja do pristajanja bi uštedjelo više resursa utrošenih u tom procesu, a kada se primijeni na svemirske letelice sa posadom, omogućiće još brže dostizanje svemira kao odgovor na vanredne situacije", rekao je Pang.

Kina je uspješno lansirala teretni svemirski brod Šendžou 5 preko rakete nosača Long marč 7 sa lansirnog mesta na jugu zemlje, čime je obilježena prva misija lansiranja nakon završetka montaže u obliku slova T prve stalne kineske svemirske stanice.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније