Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

П.Р. [ Beta ]

05. 10. 2022. 19:33   >>  19:35

SPACEX

Prvo polijetanje ruskog astronauta iz SAD poslije 20 godina

Jedan ruski astronaut je prvi put poslije 20 godina poletio u kosmos sa američkog tla - sa Kejp Kanaverala u Floridi put Međunarodne svemirske stanice, u društvu dva američka i jednog japanskog astronauta - uprkos velikim napetostima zbog rata u Ukrajini.

Let rakete Spejs-eks (Spacex) sa ovom posadom bio je odgođen zbog uragana Ijan, koji je prošle sedmice zahvatio Floridu, ubivši na njoj 75 ljudi i pričinivši veliku materijalnu štetu.

"Nadam se da ćemo ovim polijetanjem razvedriti nebesa nad Floridom za svakoga", rekao je japanski astronaut Koići Vakata, kojem je ovo peti put da ide u kosmos.

Sa njim u petomjesečnu misiju idu američka potpukovnica Nikol Man, američki kapetan Džoš Kasada i ruska astronautkinja Ana Kikina.

Nikol Man je prva predstavnica nekog starosjedelačkog američkog plemena u svemiru.

Misija Spejsa-eks trebalo bi da stigne na Međunarodnu svemirsku stanicu 29 sati poslije polijetanja. Ona će tamo zamijeniti američko italijansku posadu, koja na stanici boravi od aprila.

Ana Kikina iz Ruske svemirske agencije leti kao razmjena za astronauta iz američke NASA Franka Rubija, koji je prije dvije sedmice otišao u svemir ruskom raketom Sojuz sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu.

Nacionalne svemirske agencije dogovorile su se ljetos o toj zamjeni da bi se obezbijedilo kontinuirano američko i rusko prisustvo na Međunarodnoj svemirskoj stanici koja orbitira na 420 kilometara iznad Zemlje.

Dogovor je postignut uprkos globalnim tenzijama u vezi sa ruskom invazijom na Ukrajinu.

Sljedeća zamjena posade na stanici očekuje se u proljeće 2023.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније