Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Klix.ba [ B.B. ]

17. 09. 2021. 21:34   >>  21:36

NAKON 90 DANA

Tri kineska astronauta se vratila na Zemlju

Troje kineskih astronauta se vratilo na zemlju nakon što su uspješno obavili najdužu svermisku misiju s posadom u istoriji Kine.

Kinezi astronauti su proveli 90 dana u moduli "Tianhe" na kineskoj svemirskoj stanici koja se nalazi 380 km iznad Zemlje.

Muška posada se u četvrtak ukrcala u letjelicu "Shenzhou-12", te se odvojila od svemirske stanice, a potom je uslijedilo putovanje na Zemlju.

Ova uspješna misija je još jedan pokazatelj da Kina gradi svoje samopouzdanje i mogućnosti u svemiru.

Astronauti Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Honbo su se spustili u pustinju Gobi u Mongoliji danas u 13:35 sati po lokalnom vremenu. U svemir su otputovali 17. juna, a lansiranje je obavljeno u pomenutoj pustinji.

U svemiru su kineski astronauti obavljali različite zadatke i slali eksperimentalne podatke na Zemlju, a takođe su bili u svemirskim šetnjama. Modul ima odvojene prostorije za život za sva tri astronauta, a na raspolaganju im je bila čak i teretana sa specijalno dizajniranom trakom za trčanje i biciklom.

Ambicije Kine kada je riječ o svemiru konstantno rastu, a 2019. godine je postala prva zemlja koja je poslala robotski rover na dalju stranu Mjeseca. Kina je morala razviti vlastitu svemirsku stanicu, jer je isključena iz projekta Međunarodne svemirske stanice. Amerika, koja je partner s Rusijom, Evropom, Kanadom i Japanom, ne želi sarađivati s Kinom u orbiti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније