Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Klix.ba [ B.B. ]

31. 08. 2021. 14:25 >> 14:31
2

PROJEKAT NASA-E

Blizu lansiranje svemirskog teleskopa

Nakon neizbježnih problema i odgađanja, NASA-in svemirski teleskop Džejms Veb se bliži lansiranju, a američka svemirska agencija je potvrdila da je obavila posljednje testove.

NASA je saopštila da teku pripreme za lansiranje novog svemirskog teleskopa, te da će on biti transportovan u Kourou u Francuskoj Gvajani, odakle će biti lansiran u svemir. Pripreme za transport će biti obavljene u septembru.

Teleskop se trenutno priprema za putovanje u postrojenju kompanije "Northrop Grumman", a transport će se obaviti kroz Panamski kanal do Francuske Gvajane. Nakon što stigne na odredište, obaviće se inspekcija eventualne štete nastale tokom transporta, a potom će inženjeri spojiti satelit s raketom Ariane 5 Evropske svemirske agencije. Posljednji korak je lansiranje u svemir.

Tim koji stoji iza projekta satelita čini nekoliko hiljada naučnika, inžinjera i drugih profesionalaca.

Nakon što se obavi lansiranje, let će trajati 26 minuta, a Džejms Veb će se odvojiti od rakete i automatski rasklopiti svoj niz solarnih panela. Potom slijedi putovanje do odabrane lokacije u orbiti, koje će trajati više od mjesec dana. U krajnjem će uslijediti otvaranje štita od sunca. Sve u svemu, teleskopu će biti potrebno oko šest mjeseci da započne svoje operacije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније