Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

A.J. [ Hina/Rojters ]

15. 10. 2024. 13:41 >> 13:41
Čitaj mi:

u novembru

Jakne Majkla Džeksona i Lenonovo pojačalo na aukciji u Britaniji

Od kožnih jakni Majkla Džeksona, preko prvog Vox pojačala Džona Lenona do gitara Noela Galagera, muzičke uspomene idući mjesec će biti ponuđene na aukciji u Velikoj Britaniji, a organizatori očekuju da bi mogle da budu prodate za više od dva miliona funti.

U petak, 15. novembra, u okviru četvorodnevne manifestacije, aukcijska kuća Propstore će zainteresovanim kupcima ponuditi više od 350 rijetkih i jedinstvenih muzičkih suvenira koji su nekada pripadali megazvijezdama, uključujući njihove instrumente, rukom pisane tekstove, autograme, kao i film i TV suveniri i kostimi.

Među najzanimljivijim predmetima su master snimci četiri neobjavljena demo audio performansa Džimija Hendriksa, skladišteni u kutiji na kojoj je muzičar napisao njihova imena.

Tu je uramljeni tekst pjesme „Beat It“, koju je Majkl Džekson napisao rukom, kao i neke od njegovih jakni. Crno-zlatna jakna u vojnom stilu mogla bi da košta između 200.000 i 400.000 funti, prema procjenama, a tu je i njegova crvena jakna za probu turneje ‘Thriller’.

„Na jakni je veliki broj potpisa, uključujući i Majklov. Na unutrašnjoj strani, na zadnjoj postavi, Džon Lendis, koji je režirao spot za ‘Thriller’, i potpis njegove supruge, Debore Lendis, koja je dizajnirala jaknu, “ rekao je za Rojters muzički stručnjak Mark Hohman.

Na aukciji će se naći i 15 gitara koje je prethodno posjedovao i svirao Noel Galager, što je, kako kaže Propstor, najveća kolekcija gitara Oasis ikada ponuđena na aukciji. Među njima je i gitara Hohner JT60, procijenjena na 25.000 do 50.000 funti.

„Gitare Oasis na ovoj aukciji su prije svega Noelove jer su veoma tražene među kolekcionarima. Ponovno okupljanje članova Oasis-a podiglo je interesovanje na viši nivo“, rekao je Hohman.

Ostali vrijedni predmeti uključuju Lenonovo Favn JMI Vok AC15 Tvin pojačalo iz 1962. (100.000-200.000 funti) i Prinsov sintisajzer koji je muzičar koristio tokom snimanja pjesme „Purple Rain“ (50.000-100.000 funti).

Knjižica Život sa Bitlsima, koju su potpisali ser Pol Makartni, Lenon, Džordž Harison i ser Ringo Star, mogla bi da košta između 10.000 i 20.000 funti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније