Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

B.Bu. [ b92 ]

26. 06. 2024. 07:57 >> 07:57
Čitaj mi:

40 GODINA KARIJERE

Otvorena izložba koja prikazuje karijeru Naomi Kembel u Londonu

Uvijek jedan korak ispred - Naomi Kembel je prvi supermodel koji ima sopstvenu samostalnu modnu izložbu.

 


Za izložbu otvorenu u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta, manekenka je pozajmila odjeću iz svoje privatne kolekcije.

Uz oko 80 odjevnih predmeta na izložbi su fotografije i predmeti iz njene lične arhive. Izložba treba da predstavi blistavu 40-godišnju karijeru Naomi Kembel, prenosi rts.rs.

Kustos projekta, Elizabet Marej, kaže da se među najzanimljivijim eksponatima izdvajaju haljina Iva Sen Lorana od bijelog perja rajske ptice i plave cipele Vivijen Vestvud mock krok sa kojih je Kembelova pala na modnoj pisti 1993. godine.

Njene veze sa velikim imenima poput Đanija Versačea i Aleksandra Mekvina obilježene su na izložbi, brojnim haljinama koje je nosila na modnoj pisti, za potrebe snimanja ili na posebnim događajima.

Saradnja manekenke i dizajnera iz Tunisa Azedina Alaje, prikazana je u jednom dijelu izložbe. Sadrži bodi sa leopard printom koji je nosila na snimanju sa Herbom Ritsom 1991. i nekoliko haljina koje su napravljene posebno za nju.

„Upoznala ga je 1986. kada je bila u Parizu i uspostavili su zaista divan lični i profesionalni odnos. Njegova odjeća čini jedan poseban dio u Naominoj garderobi“, rekla je Marej.

Supermodel je takođe poznata po tome što se zalaže za mlade modne talente kao što su Kenet Ize iz Nigerije i britanski dizajner Toriseji Dumi.

„Mislim da se uticaj Naomi na mlade kreativne ljude i njihovu karijeru zaista  ne može precijeniti. Ona pravi ogromnu razliku u karijeri tolikog broja ljudi kada radi za njih, i koristi to saznanje sa jasnim namjerama i veoma pametno“, smatra kustos izložbe.

Dokazujući da je svaki trenutak za Naomi – modni trenutak, u Muzeju su prikazane i dvije kombinacije i modeli iz specijalnih prilika.
Prva je svjetlucava haljina brenda Dolče Gabana iz marta 2007. Naomi je tada dobila kaznu društveno-korisnim radom u Njujorku, jer je bacila telefon na svoju kućnu pomoćnicu. Tada je iz sanitarne garaže izašla obučena u – upravo tu haljinu.

Druga kombinacija pokazuje da Naomi umije da čak i zaštitnu opremu učini modernom. Tokom pandemije koronavirusa stavila je Barberi ogrtač preko zaštitnog sanitarnog odijela, zajedno sa maskom za lice.

„Naomi je bila tu ove nedjelje, vidjela je izložbu, i bilo je sjajno vidjeti je kako se osvrće i razmišlja o svojoj karijeri. Svaki put kada pogledamo neki drugi odjevni predmet, iza toga se pojavi posebna priča… To je zaista sjajno“, zaključila je kustos Marej.

Postavka „Naomi u modi“ – u Muzeju Viktorije i Alberta traje od 22. juna do 6. aprila 2025.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније