Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

B.Bu. [ n1 ]

05. 06. 2024. 10:10 >> 10:10
Čitaj mi:

NJENO VISOČANSTVO

Kraljica Ranija od Jordana, filantrop i ikona gracioznosti i stila

Kraljica Ranija je jedna od najupečatljivijih prvih dama svjetskog, arapskog svijeta. Za neke je kraljica stila i rafirmana, a onima koji su više upućeni u njen životni opus, ona je šampion borbe za prava žena i djece, dobrotvor i inicijator mnogobrojnih inicijativa. Uticaj kraljice Ranije prešao je granice ove arapske zemlje. Njen uticaj na globalnoj sceni pratila su mnogobrojna priznanja i nagrade, uključujući i nagradu Volter Raten za posvećenost promovisanju mira i razumijevanja među kulturama.


Ranija Al-Jasin rođena je 1970. godine u Kuvajtu. Preko svoje majke Ilham, odnosno svoje bake, vuče turske korijene, dok je njen otac Faisal, bio Palestinac iz Tulkarma na Zapadnoj obali, gradića blizu izraelske Natanije na zapadu, i palestinskih gradova Nablus i Dženin na istoku (u Tulkarm su ušle izraelske vojne snage 19. oktobra 2023. godine).

Ranija je pohađala Novu englesku školu u ​​Kuvajtu, prije nego što je diplomirala poslovnu administraciju na Američkom univerzitetu u Kairu 1991. godine, nakon čega je magistrirala na prestižnom Univerzitetu u Londonu – Školi za orijentalne i afričke studije. Nakon toga je kratko radila u marketingu za Citibank i kompaniji Epl u glavnom gradu Jordana Amanu.

Brak i kraljevske dužnosti, od princeze do kraljice
Njen život doživio je značajnu promjenu kada je upoznala princa Abdulaha bin al-Huseina, sadašnjeg kralja Jordana, na večeri 1993. Njihov brak, koji je uslijedio samo šest mjeseci nakon upoznavanja, označio je početak njenog putovanja u složeni svijet jordanskog plemstva, tradicije, izobilja, ali i rigidnosti i stereotipa, kojima se ona čvrsto odupirala.

Par se vjenčao u palati Zahran u Amanu koja je sagrađena 1957. godine. U ovoj palati se održalo i vjenčanje prijestolonasljednika Hamze bin Huseina sa princezom Nur 2004. godine, i proslava 2023. godine povodom vjenčanja prijestolonasljednika Huseina bin Abdulaha sa Rajvom Al Saifom.

Ranijina i Abdulahova svadbena ceremonija bila je u rangu državnog praznika. Njena titula postala je zvanično NJ.KV princeza Ranija al-Abdulah od Jordana. Jordanski kralj, njen suprug je dio hašemitske porodice koja vlada Jordanom od 1921. godine, Abdulah je potomak 41. generacije proroka Muhameda – osnivača islama, a njegova familija je upravljala Mekom više od 700 godina, sve do 1925. Ovjenčani su i laskavim oreolom najstarije dinastije na svijetu, odmah iza carske kuće Japana.

Ranija je brzo prihvatila svoju ulogu s gracioznošću i posvećenošću, ne čekajući titulu kraljice da se lati odgovornosti u kontekstu svojih uvjerenja, kroz različite inicijative usmjerene na obrazovanje, osnaživanje mladih i prava žena. Već 1995. godine Ranija je osnovala fondaciju „Rijeka Jordan“ fokusiranu na bezbjednost djece i osnaživanje lokalnih zajednica, sa ciljem da se dobrobit djece izmjesti iznad političkih agendi i kulturnih tabua.

Kada su kralj Abdulah Bin al-Husein i kraljica Ranija al-Abdulah stupili na presto 1999. godine, nakon smrti njegovog oca, titula nije automatski važila za ženu jordanskog kralja, već je on morao da joj je dodijeli, pa je ona postala Njeno Veličanstvo Kraljica Jordana. Dolaskom na presto, nekima su njih dvoje donijeli dašak skromnosti, nekima dašak populizma. Kraljevski par je izbjegavao okruženje palate u korist kuće u predgrađu izvan Amana. Dok je njen suprug volio inkognito da se druži sa svojim prijateljima, i da kao takav prođe neopaženo u javnosti, kraljica Ranija je počela da posjećuje udaljena sela u kraljevstvu. Neplanirano, nenajavljeno, potpuno spontano.

Terenski rad pomogao joj je da vidi ne tako blistavu sadašnjost, koja je zahtijevala da se angažuje i institucionalno. Njen trud je već na samom početku prepoznat i iz inostranstva, pa je 2000. godine, u znak priznanja za njenu posvećenost djeci i omladini, UNICEF pozvao kraljicu Raniju da se pridruži Inicijativi za globalno liderstvo.

Radila je zajedno sa drugim svjetskim liderima, uključujući bivšeg predsjednika Južne Afrike Nelsona Mandelu, u globalnom pokretu za poboljšanje dobrobiti djece. Nacionalni savjet za porodična pitanja osnovan je zakonom 2001. godine, kojim predsjedava kraljica Ranija, sa ciljem povezivanja vladinih i nevladinih agencija u oblasti društvenog razvoja i porodičnih poslova.

Tih godina Ranija se pridružila upravnom odboru Međunarodne omladinske fondacije sa sjedištem u Baltimoru, postala je i član odbora Svjetske ekonomske fondacije.

Snažno vjerujući u mikrofinansiranje kao način da se u siromašnijim zemljama uspostave preduzeća, kraljica Ranija se pridružila upravnom odboru Međunarodne fondacije za pomoć lokalnim zajednicama, a 2005. godine pokrenula je i „Kraljevsko društvo za svijest o zdravlju“ kao i „Nagradu kraljice Ranije“ za izvrsnost u obrazovanju koja se dodjeljuje istaknutim prosvetnim radnicima širom Jordana svake godine.

Aktivnosti su počele samo da se nižu, angažovanje i trud koji je do tada bi bez presjedana za pojmove jordanskog kraljevskog dvora. Početkom 2007. godine otvorila je prvi Dječiji interaktivni muzej u Jordanu, predviđen da se u njemu djeca svih socio-ekonomskih pozadina, druže i uče, kroz igru i interakciju sa eksponatima.

Na ovaj projekat nadovezao se i svojevrsni pokret „Madrasati“ (na arapskom „moja škola“), organizacija koja povezuje pojedince, privatne kompanije i organizacije zarad poboljšanja fizičkog i obrazovnog okruženja najzanemarenijih javnih škola u Jordanu. Kampanja „Madrasati Palestine“, imala je poseban fokus na renoviranje i revitalizaciju škola u Palestini. Za kvalitet nastave u Jordanu osnovana je Učiteljska akademija kraljice Ranije, a za siročad formiran je Al-Aman fond.

Mnogi bi rekli „to je to“, ali ona kao da je tek tada počela! Uslijedila je inicijativa u kojoj je bila suosnivač „1 GOAL: Obrazovanje za sve“, svojevrsni poziv svjetskim liderima da obezbijede da 75 miliona djece koja ne pohađaju školu širom svijeta mogu da steknu obrazovanje. U ovom poduhvatu imala je pomoć i u čuvenom engleskom fudbaleru Gariju Linekeru, a kasnije su u pomoć pristigli i tadašnji premijer Velike Britanije Gordon Braun, predsjednik FIFA Sep Blater, predsjednik Južne Afrike Džejkob Zuma i drugi šefovi država na Globalnom lansiranju ove ideje.

Godine 2013. i 2014. godine osnovala je Fondaciju za obrazovanje i razvoj, i Edraak (na arapskom realizacija), organizaciju koja pruža kvalitetno onlajn obrazovanje na arapskom jeziku.

Uz sve navedeno, nikada se nije libila da se bori za ciljeve u koje je vjerovala, pa je bila otvoreni kritičar „ubijanja iz časti“, običaja da muškarci ubiju bilo koju rođaku za koju se utvrdi da je počinila preljubu ili izgubila nevinost prije braka.

Priznanja

Svjetski ekonomski forum u Davosu u januaru 2007. imenovao je kraljicu Raniju za prvu eminentnu zagovornicu UNICEF-a za djecu, a postavljena je i za emisara za Međunarodnu godinu mikrokredita Ujedinjenih nacija. Kraljica Ranija je 2009. godine postala počasna globalna predsjedavajuća Inicijative Ujedinjenih nacija za obrazovanje djevojčica, kada se pridružila upravnom odboru Fondacije Ujedinjenih nacija. Kraljica Ranija je i kopredsjedavajući Arapskog otvorenog univerziteta.

Dobitnica je mnogobrojnih nagrada i međunarodnih priznanja, od država poput Bahreina, Bruneja, Njemačke, Italije, Japana, Holandije, Norveške, Portugala, Španije, Švedske. U svojoj zemlji postala je vitez Velikog kordona sa ogrlicom Reda Al-Huseina bin Alija.

Od Sinergos univerziteta u Americi dobila je nagradu Dejvid Rokfeler, a 2016. godine dobitnica je i humanitarne nagrade Andrea Bočeli, kao i nagrade za najuticajniju ličnost godine na trećem godišnjem samitu uticajnih arapskih društvenih medija u Dubaiju.

Poštovana je od strane svih svetskih zvaničnika sa kojima se sastajala u zvaničnim posetama. Nije se libila da prelazi meridijane boreći se za svoje ideje, pa je obilazila decu u Sovetu, u Južnoafričkoj Republici, špartala uzduž i popreko arapskim svetom, i borila se za veće razumevanje između kultura u institucijama poput univerziteta Harvard, Skol fondacije, ekonomskog foruma u Džedi. Na tom tragu putovala je i na turneju u Sjedinjene Države, gde je 2009. godine primila i tadašnja prva dama Mišel Obama

Društvene mreže, knjige, kraljica stila…

Još davne 2008. godine kraljica je pokrenula Jutjub kanal pozivajući gledaoce da daju svoje mišljenje o Bliskom istoku i govore o stereotipima sa kojima su se možda susreli.

Koristi i Fejsbuk, na kojem je prati 18 miliona ljudi, kako bi sa ljudima razgovarala o međukulturnom dijalogu, obrazovanju, i pokretala društvene promjene.

Prilikom posjetom pape Benedikta XVI Jordanu, 8. maja 2009, kraljica Ranija je pokrenula sopstveni nalog na Tviteru, današnjem Eksu. Na svom zvaničnom sajtu kraljica Ranija ima sljedeće uvodne riječi: „Ne treba da osuđujemo ljude kroz prizmu sopstvenih stereotipa.“

Kada je pozovu u medije, ne libi se da otvoreno i kada treba žustro iznese svoje mišljenje, a najveći odjek u posljednje vrijeme imalo je njeno gostovanje u smisiji Kristijan Amanpur na CNN-u, u kojem je osudila prekomjernu upotrebu sile protiv Palestinca u Gazi i „dvostruke standarde Zapada“.

Kao počast svom pokojnom svekru na prvu godišnjicu njegove smrti, kraljica Ranija je napisala „Kraljev dar – knjigu za djecu o kralju Huseinu“. Prihod od knjige otišao je siromašnoj djeci širom Jordana. Druga knjiga „Vječna ljepota“ govori odvija se kroz razgovor mlade djevojke sa ovčicom, u kojem traže smisao života. Napisala je još dve knjige, a za svoju posvećenost djeci kroz literaturu 2010. godine dospjela je na vrh liste bestselera Njujork tajmsa u kategoriji knjige za djecu.

Pored svojih mnogobrojnih hvala vrijednih filantropskih aktivnosti, kraljica Ranija se etablirala kao žena čiji je stil pitanje decenijske dominacije, ako ne i vijeka. Kakva god da je prilika, kraljica Jordana savršeno ima savršen odgovor.

Kraljičino oštro oko za sve što je sartorijalno pokazalo se kao razlog za čistu eleganciju kojom odiše u svakom događaju i prilici, čak i kada je skroz ležerna. Od delikatnih čipki do smjele kože, ništa nije previše, ali ni ordinarno.

Njena sposobnost da eksperimentiše sa različitim nijansama, teksturama i siluetama u modnom svijetu izaziva strahopoštovanje. Ikoni stila, kako je oslovljavaju svi eminentni modni časopisi, gotovo da u rigidnom modnom seciranju nije pronađen „loš dan“.

Čini se da je kraljica Jordana veliki obožavalac britanskih modnih dizajnera, posebno kada se radi o kompletima sa asimetričnom siluetom i širokim nogavicama J.W. Andersona. Kod nje ima mjesta i za Lueve (Loewe) torbe, Dior štikle i Chaumet prstenje. Onaj kome se uvijek vraća je i libanski dizajner Saidi Kobeisi.

Iako je omiljena u svojoj državi, kraljica Ranija se suočava sa kritikama i izazovima tokom svog mandata. Neki su doveli u pitanje efikasnost njenih inicijativa, dok su drugi izrazili zabrinutost zbog uloge monarhije u jordanskom društvu.

Međutim, njena otpornost i posvećenost njenim ciljevima ostali su neumoljivi uprkos svim izazovima. Ranija i Abdulah imaju četvoro djece.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније