Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

B.Bu. [ Glossy ]

25. 04. 2024. 12:05 >> 12:05
Čitaj mi:

"OTKRIJTE SVOJU MIRISNU NOTU"

Najbolji uniseks parfemi napravljeni da se dijele

Svi mirisi su bez roda u svojoj srži i suštini. Sve dok volite miris, to je miris za vas, smatraju stručnjaci koji itekako dozvoljavaju eksperimente.


Umjesto da se fokusirate na rodnu pripadnost, mnogi parfimeri i nezavisni brendovi mirisa naglašavaju istraživanje i ličnu povezanost u svojim kreacijama. Oni ohrabruju klijente i potencijalne kupce da „otkriju mirise koji su u skladu sa njihovim jedinstvenim preferencijama, bez obzira na percipirane rodne asocijacije". Kako objašnjava Frank Voelkl, zadužen za parfeme u jednoj svjetskoj kompaniji neki mogu biti cvjetni ili drvenasti i to ih čini težim, lakšim, ljetnjim, zimskim...

„Pošto je iskustvo mirisa tako lično, „neutralni miris” može značiti nešto drugačije od jedne osobe do druge, što znači da ne postoji zaista samo jedan istinski neutralni miris. Dok ideja neutralnog mirisa postoji, njegova definicija ostaje subjektivna, jer percepcija rodne neutralnosti može uveliko varirati među pojedincima", smatra Voelkl.

Uz to, neutralnost parfema zavisi od interpretacije. Unaprijed, stručnjaci dijele svoje izbore za najbolje uniseks parfeme - plus šta treba da tražite kada kupujete. Svi parfemi mogu biti uniseks, tako da je zaista na vama da odlučite koji stil ćete izabrati – nije tako lako kao, recimo, traženje citrusnog parfema ili mirisa na dan vjenčanja.

„U svom kreativnom procesu, od mene se ne traži da razmišljam o rodu, što mi daje malo više slobode da ne moram da poštujem određene strukture ili porodice mirisa. Umjesto toga, ja sam u stanju da stvaram ne poštujući te kodove”, kaže Voelkl koja priznaje da voli da nosi mirise uglavnom zbog toga kako se osjećam, što znači da su udobni i imaju faktor dobrog osjećaja.

Kristi Moe, stručnjak za mirise i osnivač parfimerije, kaže da je jedno od njenih omiljenih uspomena vezanih za mirise kada se otvoreno muževna mušterija zaljubila u miris koji bi se „uopšteno smatrao veoma ženstvenim” sa osnovom od ruže.

„On je slučajno bio samac i želio je da privuče ženu koja miriše na parfem", objasnila je navodeći da iako se nekoliko specifičnih nota često pojavljuje u mirisima nazvanim „uniseks” (bergamot, vetiver i badem su sjajni primjeri), možete se igrati sa bilo kojom porodicom mirisa za kojom žudite.

„Note kao takve nemaju pol”, objašnjava stručnjak za mirise Izi Ilmaz ističući da se oni ne oslanjaju na muški ili ženski pravac, već ih tradicija opredjeljuje kome su namijenjeni.

Ivan Žaklin, predsjednik Parfums de Marli dodaje da iako ideja da su cvjetni i botanički proizvodi inherentno ženstveni i pripadaju ženskoj mirisnoj zajednici, slične note, poput lavande, takođe se mogu vidjeti u kreacijama koje su naklonjene muškarcima. Isto važi i za gurmanske sastojke, poput vanile - ovdje nema pravila.

Iako svi imamo svoj ukus, dobar uniseks parfem bi trebalo da omogući izvjesnu raznovrsnost u vašoj mirisnoj ponudi.

„Većina mirisa, posebno dizajnerskih brendova, može se kategorisati na ženstvene ili muške mirise. Međutim, neki uniseks mirisi imaju za cilj uravnoteženu mješavinu koja se dopada oba pola, a da se ne naginju previše ni u jednom pravcu”, kaže Ilmaz koja navodi da kupovina uniseks mirisa nudi svestranost, omogućavajući pojedincima da izraze svoj jedinstveni identitet bez prilagođavanja tradicionalnim rodnim normama.

Kako preporučuje Meri Kler na spisku parfema su Le Labo Santal 33, DedCool's Milk, Neroli Plein Sud, Blanche, CK One.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније