Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

клих.ба [ R.B. ]

03. 10. 2022. 09:20 >> 09:21

SPRAY-ON TEHNIKA

Kako je nastala haljina Bele Hadid koju su stvarali na pisti

Francuska modna marka Coperni zaslužna je za jedan od najnevjerovatnijih trenutaka Pariške sedmice mode s performansom u kojem je na gotovo goloj Beli Hadid stvorena haljina.

Dizajneri Arno Vailan i Sebastjan Mejer udružili su se s Manelom Toresom, voditeljem kompanije Fabrican Ltd i autorom pray-on tkanine, koji je sam nanio inovativni materijal na manekenku uz pomoć asistenta.

Tores, koji je studirao modni dizajn na Kraljevskom koledžu za umjetnost u Londonu, razvio je patentiranu tehnologiju koja se trenutno suši pri dodiru s bilo kojom površinom, uključujući tečenosti, kako bi stvorila sloj netkane tkanine.

"Može se koristiti za izradu inovativne odjeće koja se može prati, ponovno nositi, pa čak i integrisati s dijagnostičkim uređajima koji mogu pratiti zdravlje onoga ko je nosi. Tehnologija se sastoji od kratkih vlakana povezanih zajedno s polimerima i biopolimerima i ekološki prihvatljivijim sustancama koja isporučuju tkaninu u tečnom obliku, a zatim isparavaju kada sprej dođe do površine", saopšteno je iz Coperni-a.

"Tekstura tkanine može se mijenjati prema vlaknima (sintetičkim i prirodnim, poput pamuka, lana, poliestera ili najlona kao i recikliranim) i korišćenom vezivu, kao i načinu nanošenja spreja", dodaje se.

Snažan hemijski miris ispunio je dvoranu, gdje su se okupili gosti dok je Hadid strpljivo stajala više od osam minuta dok je tečnost nanošena. Kad se osušila, asistentkinja joj je zavrnula rukave, odrezala porub i zarezala bijelu haljinu.

Spray-on tkanina može se nanositi tehnologijom aerosola, industrijskim raspršivačima, robotima i 3D ispisom.

Vailan i Mejer rekli su da je Hadid jedini model koji su uzeli u obzir za nastup zbog njenog afiniteta prema tehnologiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније