Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Sponzorisani tekstovi

M.M.Lj.

10. 09. 2024. 09:33 >> 09:53

ozbiljniji pristup

Stopa suicida dvostruko veća od evropskog prosjeka, neophodna prevencija

Stopa suicida u Crnoj Gori je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u vrhu evropske ljestvice, i dvostruko veća od evropskog prosjeka. Iz Kliničkog centra Crne Gore naglašavaju da prevencija koja podrazumijeva i kreiranje strategije, mora biti postavljena kao priorit, a mjere treba da uključe i saradnju brojnih društvenih sektora.

Suicid je, kako navode iz KCCG i dalje veliki javno-zdravstveni izazov, sa više od 700.000 smrtnih slučajeva svake godine širom svijeta. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svakih 40 sekundi jedna osoba na svijetu završi život.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prevencije samoubistava koji se obilježava 10. septembra, ali i tema za naredne tri godine je "Promjenimo narativ o samoubistvu".

“Promjenu narativa ove godine počinjemo pozivom na akciju, te je slogan "Započnimo razgovor". Ova tema ima za cilj podizanje svijesnosti o važnosti smanjenja stigme i rušenja tabua u kontekstu mentalnog zdravlja, kako bismo mogli da podstaknemo otvorene razgovore o ovom gorućem problemu, što je prvi korak ka bilo kakvom napretku u prevenciji samoubistava”, navodi se u saopštenju.

Promjena narativa o samoubistvu, kako kažu iz KCCG znači transformaciju načina na koji percipiramo ovo složeno pitanje i prelazak sa tradicionalne kulture ćutnje i stigme na kulturu otvorenosti, razumijevanja i podrške.

“Svako samoubistvo ima dalekosežne društvene, emocionalne i ekonomske posljedice i duboko pogađa, kako pojedince, tako i njegove zajednice. Stopa suicida u Crnoj Gori je, prema podacima koje imamo od Svjetske zdravstvene organizacije, u vrhu evropske ljestvice, i dvostruko veća od evropskog prosjeka”, navodi se u saopštenju.

Kako ističču,ovaj poražavajući broj života izgubljenih od suicida govori u prilog tome da problem suicida u našoj državi još uvijek nije prepoznat od strane donosilaca odluka i kreatora zdravstvenih i socijalnih politika, i da mu ne pristupamo dovoljno posvećeno, odlučno i odgovorno.

“Prevencija suicida, a što podrazumijeva i kreiranje strategije za prevenciju suicida, mora biti postavljena kao prioritet, a da bi mjere spriječavanja ovog kompleksnog fenomena bile efikasne, one moraju uključivati saradnju brojnih društvenih sektora. Krajnje je vrijeme da svi, kao pojedinci, zajednice, institucije i Vlada, promijenimo narativ i započnemo razgovor o problemu suicida i mentalnom zdravlju”, zaključili su u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније