Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

О. Зоговић

06. 11. 2022. 08:24   >>  08:25 1

MJESTO GDJE JE VRIJEME STALO

Gornji Stoliv prkosi vremenu i čeka da oživi

Na svakom koraku Boke Kotorske možemo naići na mjesta koja zadivljuju svojom istorijom, vanvremenskom arhitekturom i čarobnim pejzažima. Lista takvih lokacija defintivno nije potpuna bez Gornjeg Stoliva.

Gornji Stoliv je staro naselje, nastalo u 14. vijeku i nalazi se na poluostrvu Vrmac, na nadmorskoj visini od 240 metara. U Beču je verifikovan kao zasebna opština 1767. godine i zaveden u arhivske knjige.

U vrijeme kada je Venecija vladala Bokom selo je brojalo oko 1200 stanovnika, imalo je četiri prodavnice, dva mlina za ulje i četiri pekare za hljeb.

Danas, zbijene napuštene kuće podsjećaju na vrijeme kada je naselje živjelo "punim plućima", ali tek rijetke i dalje služe za život ljudi. Bez dileme, spreman je za rekonstrukciju, a kada smo ga posjetili u oktobru vidjeli smo da se radi na tome - građevinski materijal stajao pored nekoliko objekata i nekoliko majstora kvarilo je potpunu tišinu radeći na sanaciji pojedinih krovova.

Iz Donjeg do Gornjeg Stoliva vodi kamena pješačka staza kroz šumu kestena, koji su nam svako malo bili pod nogama. Do naselja se stiže za posla sata do 40 minuta, zavisno u kakvoj ste formi, ali niko ne bi trebao da ima problema da dođe do njega.

Usput, susreli smo volontere jedne organzacije iz inostranstva kako obnavljaju zid uz stazu, preslažu kamenje i dodaju novo gdje se zid potpunio urušio. 

Paralelno sa pješačkom stazom je makadamski put koji je nedavno probijen kroz šumu, što nam se nije svidjelo, jer je malo narušio ambijent ali i porušio nekoliko stabala. Kasnije smo saznali da je put urađen kako bi se transportovao materijal do sela kojim se obnavljaju kuće. Ta svrha je malo opravdala put, ali isto ostaje žal što se nije našao neki drug način za prevoz. Valjda je u planu bila neka privremena žičara ali se, izgleda, od toga odustalo.

Kada se stigne do Gornjeg Stoliva odmah se vidi tipična arhitektura Boke, ali očara i pogled na Perast i peraška ostrva na jednoj, i na Orahovac i dio Dobrote sa strmim stijenama na drugoj strani.

Naseljem dominira crkva Sv. Ilije. Nije poznato kada je sagrađena. Prema natpisu nad ulazom, dograđena je 1556. godine, dok je zvonik podignut 1833. godine.

Očekivano, na najvećem broju fotografija crkva je centralni motiv.

Nadamo se da će u dogledno vrijeme selo da oživi. Sada postoji jedan restoran, a nekoliko kuća se rekonstruiše. Uvjerili smo da je i odlično izletište jer je tu čvorište nekoliko planinarskih staza. Može se otići nizbrdo ka Markovom rtu ili otkriti brdo Vrmac stazama koje vode do Lepetana i najvišeg vrha Svetog Ilije.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније