Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O. Zogović

07. 02. 2022. 07:03 >> 07:04
1

OBLUN

Čas istorije sa prelijepim pogledom

Ako tražite mjesto za uživanje u zalasku sunca, idite na Oblun, brdo na obali Skadarskog jezera, tačnije Malog Blata. Uzgred, poći ćete i na malo putovanje kroz istoriju.

Na trećem vrhu Obluna po visini (180 mnv), nalaze se ostaci tvrđave - srednjovjekovnog grada o kojem šira javnost veoma malo zna.

Oblun je bio posljednje uporište dukljanskog vladara Đorđa Vojislavljevića.

Istorijski podaci o tvrđavi Oblun nalaze se u Barskom rodoslovu (Regnum Sclavorum) u kom Pop Dukljanin pripovijeda da se Bodinov (Konstantin Vojislavljević) i Jakvintin sin Đorđe, koji je preuzeo vlast 1125. godine, i bježeći kroz planine pred najezdom Vizantinaca, na kraju se utvrdio u tvrđavi koja se zvala Obolon. Vizantinci su ga po osvajanju tvrđave zarobili, a potom odveli u Carigrad, gdje je umro 1131. godine.

Kulturno dobro danas je zapušteno i, kao i u većini slučajeva u našoj zemlji, sve zavisi od pojedincaca, entuzijasta, koji imaju volje da poboljšaju sredinu u kojoj žive.

Prethodne nedjelje drugi put smo posjetili Oblun. Prvi put je bio prije dvije godine, kada je staza bila zapuštena, teren negostoljubljiv i zarastao u nisku divlju vegetaciju. Nedavno je NVO Psiho-Vodič uredio stazu, postavio novu markaciju i nekoliko klupa od podnožja do vrha za uživanje u pogledu i tako učinio ovo mjesto dostupnnim za skoro svakoga, s obzirom da je staza kraća od kilometar.

Takođe, na početku staze i na vrhu postavljene su i informativne table, što je uvijek lijepo vidjeti jer se dosta novog može naučiti na licu mjesta.

Sa tvrđave se pruža odličan pogled na Malo blato, Bobiju, Žabljak Crnojevića, Skadarsko jezero, Zetsku ravnicu, Ćemovsko polje, albanske Prokletije.

Do Obluna se stiže iz sela Grbavci, kojem se može prići iz dva pravca - sa zaobilaznice oko Golubovaca, preko Vukovačkog mosta, i preko Donje Gorice (skretanje sa zadnjeg kružnog toka na putu ka Cetinju).

Početak staze, do kojeg je od grada potrebno 20-ak minuta vožnje automobilom, je u blizini vodozahvata Bolje sestre, a tu je nedaleko i manastir svetog Velikomučenika Đorđa Kosmač. Svježa i dobra markacija garantuje da ćete stazu brzo naći.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније