Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

M.M.

10. 08. 2024. 11:29 >> 11:29
Čitaj mi:

PRIJAVE DO 13. AVGUSTA

Svjetski pijanisti stižu u Crnu Goru na premijerni Međunarodni pijanistički festival

Crna Gora ovog avgusta postaje domaćin jednog od najznačajnijih događaja u oblasti klasične muzike – Međunarodnog pijanističkog festivala, koji je privukao pažnju muzičkih talenata iz regiona i šire, a prijave za učešće još uvijek traju do 13. avgusta, kazala je izvršna direktorica tog događaja, Vasilisa Lopušina.

Ona je, tokom gostovanja u jutarnjem programu Televizije Crne Gore, kazala da će, Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori u okviru kojeg će biti održani masterclasovi i koncerti svjetski poznatih pijanista, kao i pijanističko takmičenje, biti održan od 20. do 28. avgusta u Kotoru.

Lopušina je istakla da, iako je ljeto period odmora, interesovanje za festival je izuzetno veliko.

„Imamo prijavljene kandidate iz Crne Gore, regiona, ali i iz zemalja poput Turske i Italije. To pokazuje da postoji značajna zainteresovanost, iako se radi o avgustovskom terminu“, kazala je Lopušina.

Ideja za organizaciju ovog festivala proizašla je iz Lopušinine strasti prema klasičnoj muzici i pijanizmu, koju je razvijala tokom studija na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

„Uvijek sam željela da postoji pijanistički festival kod nas, koji bi promovisao klasičnu muziku i pružao podršku mladim talentima“, navela je Lopušina.

Istakla je da će fetsival okupiti neka od najvećih svjetskih imena klasične muzike, a da umjetnički direktor festivala, poznati španski pijanista Pablo Galdo, igra ključnu ulogu u dovođenju ovih renomiranih umjetnika u Crnu Goru.

„Pored takmičarskog dijela, festival će uključiti i master klasove koje će voditi svjetski poznati pijanisti poput i Cypriena Katsarisa i Gülsin Onay. Ovi časovi će pružiti mladim talentima priliku da uče od najboljih, dok će publika uživati u vrhunskim pijanističkim koncertima“, istakla je Lopušina.

Ukazala je da su cijene karata za koncerte su simbolične, što omogućava široj publici da uživa u ovom muzičkom događaju, a biće dostupne putem zvaničnog sajta festivala i društvenih mreža.

„Generalni pokrovitelji festivala su Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, kao i Elektroprivreda Crne Gore, uz podršku ambasada Francuske i Turske. Zahvalni smo što su prepoznali vrijednost ovog festivala“, rekla je Lopušina.

Ona vjeruje da će festival postati tradicija i značajno doprinijeti kulturnom životu države.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније