Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

B.B. [ Beta ]

23. 03. 2024. 20:06 >> 20:06

"Šopenov pijanista"

Preminuo italijanski virtuoz Mauricio Polini

Italijanski pijanista Mauricio Polini, virtuozni izvođač Šopena i Betovena, umro je danas u 83. godini, saopštila je Milanska skala.

Polini je "jedan od velikih pijanista našeg vremena i osnovna referenca u umjetničkom životu pozorišta više od 50 godina", navela je Milanska skala.

Polini je nastupio 168 puta u Milanskoj skali od 1958. do 2023. godine, ne računajući njegov rad sa studentima.

"Polini je bio sposoban da revolucioniše percepciju Šopena, Debisija i samog Betovena i da navede ljude da slušaju avangardu, prije svega Šenberga, a i savremenu muziku", dodaje se u saopštenju.

Rođen u Milanu 5. januara 1942. u porodici umjetnika, Mauricio Polini je ušao u svijet klasične muzike u martu 1960. godine, osvojio je prvu nagradu na Šopenovom takmičenju u Varšavi gdje je sa 18 godina bio najmlađi učesnik.

U medijima je tada pisalo da je predsjednik žirija Artur Rubinštajn pohvalio Polinija "čuda od djeteta".

"On već igra bolje od bilo koga od nas!", rekao je Rubinštajn.

Polini je krenuo putem velikog koncertnog umjetnika pošto je najprije napravio pauzu u karijeri da bi pohađaoa časove da bi proširio svoj repertoar.

Krajem 1960-ih je učestvovao na improvizovanim koncertima u fabrikama, organizovao koncerte za studente i radnike u Milanskoj skali, sa svojim prijateljem, dirigentom Klaudiom Abadom.

Polini je imao prvu američku turneju 1968. Kasnije, 70-ih, 80-ih i 90-ih godina snimao je muziku za tada prestižni Dojče gramofon (Deutsche Grammophon), organizovao koncerte i turneje.

Od rane mladosti je nazivan "Šopenov pijanista", ali je kasnije stekao reputaciju i po izvođenju muzike Betovena, Roberta Šumana i Franca Šuberta. Kritičari su se divili i njegovim izvođenjem Johanesa Bramsa.

 

Matteo Scalone

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније