Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

[ RTS.RS ]

22. 08. 2023. 17:51 >> 18:10
1

U 81. GODINI

Preminuo Toto Kutunjo

Italijanski pjevač Toto Kutunjo preminuo je u 81. godini.

Toto Kutunjo bio je poznati italijanski kantautor. Učestvovao je u brojnim izdanjima festivala u Sanremu.

Na Pjesmi Evrovizije 1990. godine u Zagrebu predstavljao je Italiju i sa pjesmom Insieme: 1992 zabilježio je drugu pobjedu za tu zemlju.

Kutunjo je autor nekoliko legendarnih šlagera, kao što su L'Italiano i Mediterraneo.

Toto Kutunjo je rođen u Fozdinovu, u sjevernoj Toskani. Njegov otac je bio vojnik sa Sicilije, a majka Toskanka; nedugo potom su se naselili u La Speciji.

Tokom detinjstva, učio je da svira bubnjeve, gitaru, klavir i saksofon. Svoju muzičku karijeru je počeo kao bubnjar, ali je kasnije osnovao sastav "Toto e i tati" koji je izvodio njegove pjesme. 1971. godine se oženio Karlom i preselio u Milano.

Tokom 1970-ih je pisao tekstove pjesama za Adrijana Čelentana, Dalidu (Monday Tuesday), Mirej Matjo, Mišela Sardua (En chantant), Džonija Halideja, Arvea Vilarda, Žerara Lenormana u Francuskoj, Domenika Modunja, Điljolu Činkveti i Ornelu Vanoni u Italiji.

Među pjesmama koje je pisao za popularnog franko-američkog pjevača Džoa Dasena su i neki od njegovih najpoznatijih, poput L'été indien, Et si tu n'existais pas i Le Jardin du Luxembourg (sa Vitom Palavičinijem).

Kutunjo 1975. godine osniva sastav „Albatros“, sa kojim je prvi put učestvovao na Festivalu u Sanremu 1976, osvojivši treće mjesto sa pjesmom Volo AZ504. Samostalnu karijeru je započeo 1978. Festival u Sanremu je osvojio 1980. sa pjesmom („Samo mi“) (ital. Solo noi), a drugo mjesto zauzeo čak šest puta.

Osim toga, 1985. je osvojila drugo mjesto pjesma "Noi ragazzi di oggi", koju je Kutunjo komponovao, u izvedbi Luisa Miguela. Kutunjov najveći međunarodni uspjeh ostaje pesma L'Italiano („Lasciatemi cantare, con la chitarra in mano...“), broj 1 na ljestvicama u Italiji i Švajcarskoj, i broj 2 u Francuskoj.

Toto Kutunjo je predstavljao Italiju na Pjesmi Evrovizije 1990. u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ sa svojom pjesmom Insieme: 1992, emotivnom mediteranskom pjesmom u čast ujedinjenja evropskog kontinenta.

Kutunjo je pobijedio sa 149 poena; bila je to druga pobjeda Italije nakon Điljole Činkveti 1964. u Kopenhagenu.

Prateće vokale Kutunju je pjevao jugoslovenski sastav „Pepel in kri“, koji su i sami učestvovali na Pjesmi Evrovizije 1975. Toto je nosio bijelo odjelo, pjesma je izvedena 19. po redu, a orkestrom je dirigovao Đani Madonini. Zajedno sa Činkveti, Kutunjo je vodio program Pjesme Evrovizije 1991. u Rimu.

Toto je vodio i nekoliko televizijskih programa, među kojima su najpoznatiji Piacere Raiuno i Domenica In. Do 2005. godine, Toto Kutunjo je prodao više od 95 miliona nosača zvuka.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније