Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Predrag Radović

17. 07. 2022. 08:17 >> 18:47

KARAJLIĆ ZA PORTAL

Dr Nele: Hepek neophodan planeti

Rok muzičar, kompozitor, glumac, pisac i televizijski režiser Nenad Janković, poznatiji kao dr Nele Karajlić, govorio je za Portal RTCG o Novom primitivizmu, Zabranjenom pušenju, Top listi nadrealista, kulturnom bumu '80-ih godina u Jugoslaviji, partijskoj cenzuri i medijskoj halabuki zbog afere "Crk'o maršal", ali i najavio novi koncert za crnogorsku publiku.

Dr Nele ordinira na muzičkoj sceni skoro 40 godina. Najpoznatiji kao član benda "Zabranjeno pušenje" i jedan od pokretača pokreta Novi primitivizam. Bio je scenarista i glumac u seriji "Top lista nadrealista" i "Složna braća".  

Portal RTCG: Kad je kod Vas dr Nele Karajlić "pretekao" Nenada Jankovića i ko Vas danas zove pravim imenom?

Pravo da Vam kažem ne sjećam se. Negdje pred prelazak iz gimnazije na fakultet u onim godinama kada se iz školskih klupa selimo direktno u život. Niko nije ni pretpostavljao da će Nele Karajlić tako dugo da traje. Svi smo bili uvjereni da će se Nenad Janković ponovo vratiti.

Portal RTCG: Šta je za Vas bilo biti Jugosloven, a šta Sarajlija toga doba?

To je bilo zlatno doba naše popularne kulture. Nije bilo godine, a da nije izašla neka ploča koja je remek djelo ili neki film koji je bio u vrhu evropske kinematografije. Zato mi to vrijeme i pamtimo po dobru. Ono nije bilo dobro u ekonomskom ili političkom smislu, ali je kultura cvjetala. Zato je lijepo bilo biti Jugosloven.

Portal RTCG: Osamdesete godine su donijele kulturni bum. Novi talas je zapljusnuo SFRJ. Između ostalih, osnovan je umjetnički kolektiv NSK (Neue Slowenische Kunst) u Sloveniji, ali i pokret Novi primitivizam u BiH, čiji ste jedan od osnivača. Kakva sjećanja nosite iz toga perioda?

To vrijeme mi sad izgleda kao neki vatromet. Kud god da se okreneš nešto se zanimljivo dešavalo, neki poseban zanos gonio je omladinu da sluša, gleda, čita. Tako je bilo i u svijetu. Rodne godine. Bili smo mladi, pa smo, po prirodi stvari mislili da će to vječno da traje. Međutim, rodne godine su prošle… počela je suša.

Portal RTCG: Koliko je domaća muzika bila dominantnija od "uvozne" i zbog čega?

U potpunosti! Sjećam se da smo mi u Jugoslaviji prodavali više ploče nego velika svjetska imena. Stounsi su svirali u manjim dvoranama od onih u kojima su svirali neki naši veliki bendovi. Jednostavno, publika je bila naklonjena domaćoj muzici. To je, naravno, bila neka vrsta politike onih koji su brinuli o kulturi, ali uzalud ta briga ukoliko nema talenata. Srećom, Jugoslavija je imala talenata na pretek.

Portal RTCG: Titogradski radio i TV slijedili su primjer sarajevskih kolega, te su sa svog programa skinuli pjesme Vašeg prvog albuma "Das ist Walter" zbog "vrijeđanja socijalističkih tekovina". Zbog "maršala" ste bili stavljeni na medijsku crnu listu. Malo prije toga, časopis "Ven" proglasio je Zabranjeno pušenje domaćom rok-grupom za 1984. godinu. Kako ste preživjeli medijsku halabuku i došli do drugog albuma "Dok čekaš sabah sa šejtanom" i kad ste se vratili na naslovne strane?

Ne znam kako sam preživio. Bilo je zaista, uzbudljivo. U ono doba, kada se digne neka kampanja, nije bilo nijednog medija koji je govorio drugačije. Nemate kojme da se žalite. Srećom, bio sam mlad, pa nijesam tom ludilu pridavao pažnju kakvu bi pridao da sam bio malo stariji i da sam znao kolika me je nevolja snašla. Sa druge strane, spaslo me to što je baš u to vrijeme došlo do smjene na čelu partije u Hrvatskoj, republici u kojoj je napravljen delikt, pa su me nove snage uzele u odbranu, dokazujući, preko mog slučaja, da nema dovoljno demokratije u društvu. Sam sam se u to uvalio, a samo me bog spasio.

Portal RTCG: Koliko ste tada u "Pušenju", ali i u "Nadrealistima", zbog partijskih cenzora i šund komisija, morali da manervišete i da li Vam je to kao umjetniku predstavljalo nadahnuće?

Ja sam pobornik cenzure, ma kako to čudno izgledalo. Pritisak kojeg umjetnik ima od njega traži više invencije i ideja. Da nije bilo pritisaka na „Pušenje“ i „Nadrealiste“ neke pjesme i skečevi ne bi bili vanvremenski, već bi ostali u onim godinama u kojima su i napisani. Ovako, prešli su igricu.

Portal RTCG: Od sarajevskog zida do nemira u Švedskoj - TLN je, ispostaviće se, bila proročica, a TV ekrani čarobna kugla uz koju su se narodi i narodnosti smijali, od Vardara pa do Triglava i od Đerdapa pa do Jadrana, ne vjerujući da će komunisti postati nacionalisti, a šverceri ugledni biznismeni. Kako gledate na te proročke skečeve poslije toliko godina? Da li su Vam političari "ukrali" scenario?

Političari rade svoj posao, a mi svoj. Nažalost, iznad njihovih odluka stoji Istorija, koja ih gura u onome pravcu u kome je Sama odlučila. Političari ispadaju obični pijuni.

Portal RTCG: Da li hepek (izum iz laboratorije TLN-a koji služi za sprječavanje konflikata) može pomoći regionu?

Hepek je neophodan planeti!

Portal RTCG: Napisali ste knjigu "Fajront u Sarajevu", dvije knjige "Solunska 28" o Beogradu. Koja je razlika između dr pisca, dr muzičara i dr glumca?

Najviše volim da sam pisac. Ne postoji ljepši posao. Nemate oko sebe nikoga. Sami ste sa 30 slova, i od tih slova treba da napišete knjigu. Teško, ali lijepo.

Portal RTCG: Da se vratimo na dr muzičara. Vjerujem da ste sa "Pušenjem" imali zanimljive koncerte po SR Crnoj Gori. Koja Vam je epizoda ostala u sjećanju?

Svi smo mi voljeli da sviramo u Crnoj Gori. Naravno, najviše smo voljeli ljetne turneje, kada se svira po moru, ali nije nam teško padalo ni to da sviramo u kopnu. Iako je teško izdvojiti neki koncert, jer svi su bili dobri i uzbudljivi, ali se najradije sjećam našeg prvog koncerta u Herceg Novom nakon što sam prešao u Beograd. U publici je vrilo! Bio je to vulkan!

Portal RTCG: I na kraju, kada će crnogorka publika moći ponovo da Vas sluša uživo?

Uskoro, u Herceg Novom, 19. avgusta (Hype festival). Želim da ponovo osjetim ono uzbuđenje koje sam imao davne onomad. Da ponovo osjetim vulkan!

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније