Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

N1 [ I. P. ]

25. 06. 2022. 12:54 >> 12:52

KULTNI "KRALJ POPA"

Trinaest godina od smrti Majkla Džeksona

Majkl Džekson, kultni "kralj popa", planetarno je popularan i 13 godina nakon smrti. Njegov uticaj na muziku i danas vlada, to ponajviše možemo vidjeti kroz umjetnike novih generacija, a njegove pjesme su zaista govorile o društvenim problemima, nekim koji su i danas aktuelni.

Smrt Majkla Džeksona 25. juna 2009. godine u 14h po lokalnom pacifičkom vremenu potresla je čitav svijet.

Vijest su saopštile L.A. Times i CBS, a Volf Blicer sa CNN nazvao je smrt velikana "tragičnim i vrlo tužnim trenutkom".

Preminuo je od srčanog zastoja. Za smrt Džeksona, kako je pokazala istraga, odgovoran je njegov lični doktor Konrad Marej, koji je osuđen na četiri godine zatvora za ubistvo iz nehata.

Majkl Džekson je ostavio stvaralaštvo u kojem odrastaju i današnja djeca. Najveći hitovi, koje i danas možemo čuti, su "Billie Jean", "They don't care about us", "Smooth criminal" i mnogi drugi.

Prije 40 godina, Džekson je objavio album koji je učvrstio njegov status najveće svjetske pop zvijezde.

"Thriller", objavljen 30. novembra 1982. godine, postao je najprodavaniji muzički album na svijetu u istoriji i još uvijek drži tu titulu. Značajni album, koji sadrži hitove poput naslovne pjesme, kao i "Beat It" i "Billie Jean", prodat je u više od 33 miliona primjeraka i to samo u SAD.

Prema Ginisovom svjetskom rekordu, album je prodat u više od 100 miliona primjeraka širom svijeta.

Ali, to nije jedini svjetski rekord koji je oborio. Majkl Džekson oborio je 39 Ginisovih rekorda. Između ostalog i za najizdašnijeg filantropa u istoriji.

Jedna takva njegova akcija bila je i 1992. godine, organizovana za Sarajevo, kada je ukazao na stradanja civila.

"Danas smo ovdje sa poklonima djeci ratnog Sarajeva. Sarajevo je 1992. postalo simbol svega što je tragično, ali izbježno u našem svijetu", rekao je tada Džekson, poslavši oko četiri miliona dolara pomoći BiH u hrani, ljekovima i igračkama za djecu opkoljenog Sarajeva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније