Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Eurosong

M.M.Lj.

28. 05. 2024. 18:11 >> 18:11

MEDIJI PIŠU

Evrovizija izbjegla skandal: Šest zemalja prijetilo da će se povući uoči finala

Evropska radiodifuzna unija (EBU) je za dlaku izbjegla „skandal Evrovizije svih vremena“ pošto je šest zemalja navodno trebalo da se povuče iz velikog finala 25 minuta prije početka šoua, piše Wiwibloggs, sajt koji prenosi evrovizijske vijesti.

Norveške novine VG izvještavaju da su se krizni pregovori odigrali u posljednjem trenutku, prenosi Wiwibloggs.

Prema VG, šest zemalja je bilo spremno da se povuče sa samo 25 minuta do velikog finala Evrovizije. Države su bile: Švajcarska, Norveška, Grčka, Portugal, Irska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Da se to desilo, producenti bi morali da se pomuče kako da popune više od 18 minuta sadržaja.

Međutim, grčki emiter ERT sada je demantovao da je planirao da se povuče.

„Nikada nismo razgovarali ili razmišljali o povlačenju iz takmičenja iz bilo kog razloga. Vest je netačna, barem kada je u pitanju Grčka“, izjavljeno je iz ERT-a za veb stranicu Eurovisionfun.

Zemlje koje su zapretile povlačenjem delile su pritužbe u vezi sa najmanje dijve glavne tačke: velikim bezbjednosnim mjerama za Izrael i „ponašanjem delegacije te zemlje tokom nedjelje“.

Izrael je ranije odbacio ideju da je imao bilo kakve povlastice, rekavši da se njihov tim suočio sa „mržnjom bez presedana“ zbog činjenice da su iz Izraela.

Švedski list Aftonbladet kaže da se „cio posljednji dan pretvorio u dug krizni sastanak“ za EBU i domaćina emitera SVT.

Nejasno je šta je pregovarano i zašto je šest zemalja na kraju odlučio da će ipak učestvovati.

„Naše zajedničko polazište je bilo da nismo želeli da učestvujemo na Evroviziji ako bi se ona koristila kao dio izraelske ratne propagande. Učestvovali smo u stvaranju prostora u kojem možemo da se ujedinimo u muzici — u političkoj situaciji u kojoj svi biraju strane i mrze jedni druge“, rekao je Magnus Børmark, gitarista norveške grupe Gate, za VG.

Magnus je ranije rekao za norveški list Aftenposten da je „povlačenje bilo moguće do posljednje sekunde.“

„Na kraju smo imali konstruktivne razgovore sa EBU. Stvari su bile dovoljno dobre da se nastavi sa programom“, rekao je.

Izvođač „Ulvehama“ je rekao da je napeta atmosfera primorala umjetnike da razmišljaju o politici, te da je to stavilo težak teret na svačija ramena.

EBU je dosljedno govorio da je ovo muzičko takmičenje nepolitičan događaj i da je riječ o takmičenju između emitera, a ne vlada.

„Činilo se kao da postoji jedan skup pravila za Izrael, drugi za ostala. Nešto nije u redu kada to doživite. Umjetnici ne bi trebalo da imaju krizni sastanak sa EBU-om“, rekao je Magnus.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније