Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

M.L.B.

04. 09. 2024. 11:29 >> 11:29

POKRET NAPRIJED

Zlatičanin: Vrijeme je da zdravstveni sistem krene naprijed

Pokret “Naprijed” se zalaže za transparentnost i inovacije, udaljavajući se od ustaljenih političkih praksi, kazao je dr Filipa Zlatičanina, kandidata za odbornika ispred Pokreta Naprijed.

“Okupljamo građane koji svojim idejama žele da doprinesu kvalitetnijem životu u Podgorici. Naša platforma je jednostavna – mi želimo da saopštimo građanima istinu – ma koliko ta istina bila teška. Naš tim čine profesionalci iz raznih oblasti”, kaže Zlatičani i dodaje da kao ljekar sa desetogodišnjim iskustvom, ističe ključne probleme sa kojima se suočava zdravstveni sistem u Podgorici, ali i Crnoj Gori.

"Zdravstveni sistem u našoj zemlji je pod ogromnim pritiskom, naročito nakon pandemije COVID-19, koja je iscrpjela sve resurse i ostavila ozbiljne posljedice po zdravstveno osoblje. Nedostatak kadrova, posebno medicinskih sestara i tehničara, problem je s kojim se suočavaju i mnoge zemlje u regionu i Evropskoj uniji. Međutim, mi u Crnoj Gori moramo hitno reagovati", izjavio je dr Filip Zlatičanin.

Kaže da su medicinske sestre i tehničari su kičma našeg zdravstvenog sistema, a trenutni uslovi rada za njih nisu prihvatljivi.

“U Kliničkom centru Crne Gore, oni rade u prosjeku 57 sati u noćnim smjenama, za šta dobijaju samo 120 eura. Malo je onih koji bi pristali da rade pod takvim uslovima. Zato, naš predlog je da prvo njima povećamo plate, jer je to minimum koji dugujemo ljudima na kojima počiva cijeli sistem", dodao je dr Zlatičanin, ističući da su u prethodnim povišicama najviše dobili ljekari, ali da sada fokus mora biti na sestrama i tehničarima.

Reforma zdravstvenog sistema u našem gradu, kako poručuje, mora početi od osnova – domova zdravlja i ambulanti.

"Naš cilj je da zadržimo ljekare u domovima zdravlja putem podsticajnih mjera, kao što su kontinuirano usavršavanje u dijagnostici, bolji radni uslovi, veće plate i rješavanje stambenog pitanja. Takođe, akcenat mora biti na prevenciji, a ne samo na liječenju", naglasio je dr Zlatičanin.

Pokret Naprijed u svom programu predlaže i unapređenje terenskih službi, koje bi bile dostupnije građanima, posebno u ruralnim djelovima Podgorice.

"Terenske ekipe treba da budu usmjerene na hronične i starije pacijente, koji su najranjiviji dio naše populacije. Uvođenjem gerijatrijske službe, koja kod nas praktično ne postoji, mogli bismo obuhvatiti oko 20 procenata najugroženijih građana", dodao je dr Zlatičanin.

"U evropskim zdravstvenim sistemima, primarna zdravstvena zaštita čini oko 70 procenata ukupnih usluga. Nažalost, kod nas, zbog loše postavljenog sistema, ovaj procenat nije ni 50. Vrijeme je da to promijenimo i stvorimo sistem koji će odgovarati potrebama svih građana," zaključio je Zlatičanin i pozvao sve građane da podrže te reforme i pridruže se borbi za bolje zdravstvo u Podgorici i Crnoj Gori.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се