Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

Krsto Gazivoda, TVCG

03. 09. 2024. 19:46 >> 06:52
Čitaj mi:

rok za predaju lista ističe u ponoć

Na izborima u Podgorici vjerovatno 13 lista

U ponoć ističe rok za predaju lista za izbore u Glavnom gradu. Po svemu sudeći, biće ih trinaest. Na izborima 29. septembra učestvovaće i veliki broj bivših kolega na suprotnim stranama, ali i koalicionih partnera od nekadašnjih političkih neprijatelja.

Još prije tri mjeseca, najavljeno je vrelo podgoričko ljeto, a u julu izvjesno je bilo da će trajati duže zbog onog političkog. Atmosfera se svakodnevno zahuktava kako izbornoj komisiji stižu nove liste koje će nastupiti na izborima. Do sada je predato 11 lista, a očekuje se da će ih biti 13, dok je, primjera radi, na izborima u oktobru 2022. učestvovalo osam.

A desila su se razna razdruživanja i udruživanja. Lista koju je na prethodnim izborima predvodio Ivan Vuković, sada je maltene podijeljena na tri – onu DPS-a koju predvodi Nermin Abdić, Evropskog saveza Borisa Mugoše i SEP-a Duška Markovića. Prvi na listi PES-a na prethodnim izborima i predsjednik države Jakov Milatović, kao i njegov bivši stranački kolega Andrej Milović, sada su protivnici nekadašnje partije.

"Neki koji su prije išli zajedno, sada više ne vjeruju u neki svoj zajednički sinergetički efekat, već traže nekakvu novu snagu. Niko nema neki jasan tok kuda će, već ide od dana do dana, od sedmice do sedmice, zavisno od političkih prilika i trenutnih međusobnih odnosa", smatra analitičar Stefan Đukić.

Pa su takve situacije neprijatelje pretvorile u partnere, a nekada partijske kolege u oštre protivnike. PES i Demokrate koje čine vlast na parlamentarnom nivou nastupiće zajedno na izborima, iako su ne tako davno, Demokrate najavljivale preispitavanje podrške Vladi. Jakov Milatović, čije ime nosi lista koju predvodi Luka Rakčević iz URE, upravo s liderom te partije Dritanom Abazovićem nekada nije bio u dobrim odnosima.

"Imamo tu situaciju URA-Milatović koji su bili na ratnoj nozi, ali negdje na kraju krajeva, njihov odnos je odličan kakav je bio odnos izmedju URE i Demokrata pa su se nakon svega pomirili, a da ne pominjemo šta su sve lideri DF-a kroz godine govorili o raznima pa su onda opet sa njima išli zajedno u koalicije", smatra Đukić. 

Takvih situacija bilo je i ranije pa se postavlja pitanje ima li principijelnosti u politici.

A matematički, ovo će biti drugi izborni ciklus u Glavnom gradu za manje od godinu i po, a računica će se svoditi i na izlaznost 29. septembra. Moguće je da će se veliki broj izbornih ciklusa u posljednje četiri godine odraziti i na broj glasača.

"Logično je očekivati da su ljudi malo razočarani, da će u tu nedelju da odu na more, na izlet negdje, da neće da se trude da gube svoje vrijeme u redovima kako bi opet dali glas nekome za koga ne osjećaju da će da ih predstavlja. Prošlo je ono vrijeme za ili protiv, morate da glasate za DPS, protiv DPS, za opoziciju, protiv opozicije, sve su negdje pale te problematike koje smo ranije imali", dodaje Đukić.

A nakon izbora, slijede pregovori, pa će se vidjeti da li će u Podgorici nakon vrelog ljeta stići zahlađenje i stabilnost na političkoj sceni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се