Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

M.M.Lj.

01. 09. 2024. 09:12 >> 09:13

ISTRAŽIVANJE DAMAR-A

Najveći broj apstinenata žene, zapošljeni u privatnom sektoru i oni sa srednjim obrazovanjem

Najveći broj apstinenata kada j riječ o izborima u Glavnom gradu su žene, zapošljeni u privatnom sektoru i oni sa srednjim obrazovanjem, pokazala su istraživanja agencije DAMAR. Oni istučz da je svaki peti visokoškolac apstinent, te da je 61% u Crnoj Gori je zaposleno.

"Apstinenti su demokratski potencijal crnogorskog društva i njihova eventualna (de)motivacija može biti presudan faktor kada je u pitanju ishod predstojećih izbora u Glavnom gradu", kažu iz Damara.

Uzimajući u obzir činjenicu da je lakše objasniti zašto neki ljudi izlaze na izbore i glasaju za određenu političku frakciju, nego otkloniti dileme ko su oni koji odlučuju da ne posjete birališta, DAMAR je kroz seriju od pet istraživanja uoči izbora u Podgorici „nacrtao“ profil crnogorskog apstinenta.

"Podaci pokazuju da žene češće apstiniraju u odnosu na muškarce - u prosjeku žene čine 55.7% od ukupnog broja apstinenata. U Podgorici, kao i na državnom nivou najviše apstiniraju osobe sa srednjim obrazovanjem, a rezultati pokazuju da čak svaki peti građanin koji ima visoko obrazovanje neće glasati na predstojećim izborima u Podgorici", pokazala su istraživanja.

Analiza starosne strukture pokazuje da su apstinenti najčešće osobe od 18 do 30 godina (33.9%), te oni koje žive u urbanim sredinama u Glavnom gradu.

"Kada je u pitanju socioekonomski status, 61% apstinenata u Crnoj Gori je zaposleno, slijede oni koji su u penziji 19.5%, a apstinira i 13.5 % studenata. Najviše apstinenata radi u privatnom sektoru - prosječno 70% pokazali su podaci iz pet istraživanja u periodu od februara do avgusta ove godine", kažu iz DAMAR-a.

Rezultati govore i da bi rješavanje socijalnih pitanja kao što su zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo motivisalo 21% apstinenata da najvjerovatnije izađu na izbore, dok bi 13.5% motivisalo povjerenje u iskrenost i integritet političkih lidera.

"Jasno izražavanje političkih stavova o nacionalnim pitanjima bi učinilo da na birališta najvjerovatnije izađe 12% apstinenata, a reforma pravosuđa i borba protiv korupcije 10.5%. Ponuda političkih programa bi da glasaju motivisala 9% apstinenata, dok bi 8.5% motivisalo uvjerenje da njihov glas može donijeti konkretne promjene", pokazala je analiza..

Osim ovih podataka DAMAR je kroz seriju istraživanja dobio i odgovore na pitanja koje su to medijske, političke i međunarodne preferencije apstinenata, kakvi su njihovi identitetski, ekonomski i stavovi o socijalnoj pravdi, te šta bi ih eventualno motivisalo da daju glas određenoj političkoj strukturi.

Ukupna veličina uzorka u svih pet istraživanja iznosila je 4522 punoljena ispitanika, sa pojedinačnim veličinama uzoraka u rasponu od 800 do 1100 ispitanika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се