Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Izbori 2024

A.M. [ Gradski portal ]

20. 08. 2024. 21:27 >> 21:27

Vojin Grubač

"Građani će na izborima u Glavnom gradu birati između partija bliskih DPS-u i aktuelne vladajuće većine"

Politička scena u Crnoj Gori je turbulentna i dinamična, a u takvoj atmosferi će proći izbori u Podgorici zakazani za 29. septembar, ocjenjuje politički analitičar Vojin Grubač, za Gradsku RTV. Građani će, kako kaže, i pored velikog broja izbornih lista ipak morati da biraju između partija bliskih DPS-u, među koje svrtsava listu bivšeg ministra pravde Andreja Milovića i aktuelne vladajuće većine.

Broj kandidata koji pretenduju na mjesto gradonačelnika Podgorice i dio političkog kolača u gradskoj administraciji je velik, kaže Grubač. Ipak, dodaje da postoji jasna linija razgraničenja između birača koji će 29. septembra birati novu vlast.

„Na jednoj strani će biti će biti oni koji će svoj glas dati grupaciji DPS, novoj partiji Duška Markovića, SDP, SD, LP a na to tijelo pretenduje i Andrej Milović koji je bio otvoreni lobista DPS-a. Sa druge strane postoje građani koji će svoj glas dati sadašnjoj parlamentarnoj većini“, ocjenjuje Grubač.

Ističe da je preuranjeno govoriti o samostalnim ili koalicionim nastupima iako je, dodaje, jasno da će grupacija predsjednika države ići u koliciju sa Urom, te da će se tokom izbora morati izjasniti s kim bi formirali vlast.

„Da li su za gravitaciju ka DPS-u ili ka sadašnjoj parlamentarnoj većini. Mada, parlamentarnu većinu je nazvao nepristojnom Crnom Gorom, znači da naginje ka ovoj druoj strani“, smatra Grubač.

Očigledna je težnja Milatovića da zajedno sa Abazovićem bude jezičak na vagi prilikom formiranja vlasti u Podgorici, ističe Grubač.

„Međutim, veliko je pitanje da li će im građani to dozvoliti. Po mojoj procjeni to neće biti prihvatljivo“, kaže Grubač.

Govoreći o ekspanziji građanskih lista, naš sagovornk podjseća da su takve strukture ostvarivale izvanredne rezultate na lokalnim izborima širom Crne Gore, iako ostaje nepoznanica da li će tako biti i u Podgorici.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се