Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

22. 10. 2024. 09:29 >> 09:29
Čitaj mi:

“Dani etno kulture" u Petnjici

Ibiš Kujević trajni izvor inspiracije i stvaranja novih vrijednosti

U saradnji Bošnjačkog vijeća i Opštine Petnjica, održana je druga manifestacija „Dani etno culture - Ibiš Kujević" koja ima za cilj da kulturom sjećanja podstiče nove pregaoce u slijeđenju misionara kulture kakav je bio Ibiš Kujević.

Kako navode u saopštenju Bošnjačkog vijeća, suštinski i sadržajem bogat program ukazao je na značaj ukupnog djela Ibiša Kujevića, posebno sa etnomuzikološkog i koreografskog aspekta, ali je kroz akademske besjede ukazano i na mogućnosti transpozicije izvornog stvaralaštva u viši nivo savremene umjetnosti.

"'Vrelo kulturne baštine' Ibiša Kujevića treba da bude trajni izvor inspiracije i stvaranja novih vrijednosti sa autentičnim nijansama za nove vrijednosti", kazao je Mirsad Rastoder predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća pozdravljajući goste i one koji su podržali manifestaciju.

On je podsjetio da je cilj "Dana etno kulture - Ibiš Kujević", promocija folklorne umjetnosti, narodne radinosti, muzičkih i dramskih ostvarenja, dokumentarnih filmova, likovne umjetnosti i savremenog stvaralaštva koje reanimira kulturno nasljeđe. Sve ono čime su se temeljito bavili Ibiš Kujević i njegovi saborci.

Predsjednik opštine Petnjica, Samir Agović je naglasio da Bihorci sa posebnim pijetetom čuvaju uspomene na Ibiša i doprinos koji je dao kulturi kroz višegodišnju saradnju sa KUD-om Bihor i drugim organizacijama.

Prve večeri manifestacije, program je započet insertom iz Dokumentarne reportaže TVCG, "Vrelo Ibra- vrelo života" koju su 2002. snimili Boro Raičević i reditelj Husein Bato Dukaj, a kroz svjedočenja i dokumente oslikava široku lepezu kulturne emancipacije i razvoja svijesti o važnosti kulturne tradicije.

Vrsni etnolog i koreograf Ibiš Kujević nagrađivan je na svim prestižnim međunarodnim festivalima folklora, i bio uzor, jedan od učitelja i savjetnika drugim koreografima, podsjetili su u svojim izlaganjima, član Udruženja folklornih ansamabala Crne Gore (UFA) Lazar Božović iz Tivta i koreograf KUD- "Mladost" iz Podgorice, na tribini pod naslovom "Umjetnost izvorne kreacije".

Profesorica mr Melita Malezić je naglasila da su se etnomuzikološkim istraživanjima u Crnoj Gori, uglavnom bavili strani istraživači, a značajan dio sačuvan je zahvaljujući pojedincima kakav je bio Kujević, koji su svojim brižnim odnosom sačuvali i popularisali dio dragocjene muzičke baštine.

Govoreći o sandžačkom melosu i doprinosu Ibiša Kujevića negovom očuvanju, prof. dr Naka Nikšić je konstatovala da je Kujević kroz svoja istraživanja i ukupni rad postao nezaobilazna institucija kulturnog nasljeđa.

Kompozitor, profesor, mr Senad Gačević, autor kompozicije Ala- turko, zadivio je publiku komparacijom te izvorne pjesme u izvođenju Plavskih tamburaša i snimkom autorske kompozicije po motivima izvorne melodije u izvođenju Simfonijskog orkestra.

Time je, kako navode u saopštenju, naglasio ne samo značaj očuvanja narodnog stvaralaštva nego i osposobljavanja darovitih pojedinaca da sa izvora tradicije grade nove umjetničke oblike za savremenu kulturu.

Drugog dana manifestacije, pod naslovom "Kolo vodi bijela vila", održan je Koncert programski odabranih koreografija u izvođenju Kulturno umjetničkih društva i besjeda o Hasanaginici.

Povodom 250 godina od prvog objavljivanja čuvene balade "Hasanaginica", prof. dr Nadija Rebronja je podsjetila na značaj ovog djela u kontekstu prepoznavanja Bošnjaka u savremenoj Evropi i svijetu.

"Epika Avda Međedovića i Hasanaginica se odavno izučavaju na svjetski poznatim univerzitetima i to je činjenica na koju možemo biti ponosni pred svim narodima i autoritetima", kazala je Rebronja.

"Kulturno umjetnička društva: "Tekstilac" iz Bijelog Polja, "Vrelo Ibra" iz Rožaja i "Bihor" iz Petnjice, kroz koreografije Ibiša Kujevića i drugih koreografa, prikazali su izuzetnu raskoš u svim elementima folklornog umijeća i posvećemosti očuvanju izvornih vrijednosti kulturne baštine. Kako su u svojim obraćanjima istakli predstavnici Društava Milko Kovačević,Mehmed Kujević i Sinan Tiganj, širom Crne Gore Ibiš je zadužio folkloraše da kvalitetom brane i uzdižu narodno stvaralaštvu i njeguju različitosti sa ponim poštovanje sopstvenog i drugih identiteta, što je moto i ove manifestacije. Publika je uživala i srdačno pozdravila mladost, ljepotu i igru u koreografijama. "Bošnjačke igre iz Plava i Gusinja","Sandžačke igre", "Šarenika jabuka", "Bošnjačke igre"," Babovo kolo", "Leskovačke igre" i "Ibarski Kolašin"", navode u saopštenju.

Program je realizovan u sali Centra za kulturu Petnjica.

Manifestaciji u Petnjici su prisustvovali potpredsjednik Skupštine Crne Gore Mirsad Nurković, predsjednik Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić, čelnici opština Petnijica i Rožaje, Samir Agović, Rahman Husović, Almir Avdić, predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća u Srbiji Fuad Baćićanin savjetnik u Ministarstvu kulture CG, Ognjen Damjanović i druge ličnosti.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније