Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Vanja Kovačević, TVCG

06. 10. 2024. 21:43 >> 21:45

MOJKOVAČKA FILMSKA JESEN

"Bosanki lonac" - priča o tuđinima

Treće noći festivala Mojkovačka filmska jesen prikazano je odstvarenje "Bosanski lonac" režisera Pava Marinkovića. Film govori o imigrantima za koje se ispostavlja da će uvijek, ma koliko im dobro bilo u stranoj zemlji, ostati tuđini, odbačeni od drugih.

Nikad se nemoj mučiti pitanjem kako preživjeti nego kako ne umrijeti poslije svih umiranja, stih je koji oslikava osnovnu narativnu liniju filma Pava Marinkovića koji pripovijeda o ljudima sa margina događaja i što je mnogo tragičnije, sa periferije života.

U centru priče nalazi se Faruk Šego bosanski emigrant kojem vlasti nakon 12 godina boravka u Austriji zbog birokratskih propusta odbijaju da produže vizu. Da bi mogao i dalje da ostane u toj državi biva primoran da u jednom malom i nevažnom pozorištu postavi svoju dramu koju je pisao trideset godina ranije.

Našavši se u procjepu prošlosti koja je nestala i budućnosti koja se ne nazire, junak priče primoran je da bira između biološkog opstanka i prkosa kako bi pokazao da je ipak dostojanstveno ljudsko biće.

"Zbog nevolja rata postao to što je postao u Austriji, i onda prosto ne želi više da se vrate u ovo bure baruta ovde na Balkan, i u principu to njemu ne uspjeva", kazao je glumac Senad Bašić.

Faruk Šego neuspješni bosanski pisac dobar dio vremena provodi u podrumu sa svojim poznanikom iz Bosne koji nelegalno proizvodi domaću rakiju. U njihovom odnosu prikazana je gorčina izbjeglištva i apatrida koji se moraju navići da će uvijek biti i ostati manje poželjan i cijenjen dio društva.

"Oni su sada Englezi, Kanađani i tako dalje, zapravo su u suštini tužni ljudi koji žive u podrumu, možda ne onakvom kakav smo vidjeli sinoć u filmu, ali imaju neki svoj podrum u kome pate mnogo više nego mi u ovim nesretnim političkim prostorima, gdje nas budale čine tužnijim nego što bismo željeli biti", kaže glumac Admir Glamočak.

Na Mojkovačkoj filmskoj jeseni večeras će biti prikazan film "78 dana" režiserke Emilije Gašić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније