Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

17. 09. 2024. 20:36 >> 20:36

Vujović

Crnogorska kreativna zajednica može biti dinamična i na međunarodnom nivou

Crna Gora treba da integriše kreativnost u šire ekonomske strategije, pretvarajući kulturne resurse u značajne pokretače zapošljavanja, inovacija i globalnog uticaja, a crnogorska kreativna zajednica ima potencijal da funkcioniše kao kohezivna i dinamična scena, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. To je poručila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, na otvaranju događaja “Kreativni susreti u Podgorici”, što je prva aktivnost nedavno potpisanog Memoranduma o saradnji između Ministarstva kulture i medija i Britanskog savjeta.

Kazala je da su kreativne industrije i kreativne ekonomije jedan od najdinamičnijih sektora globalne ekonomije, a ključnu ulogu u njihovom razvoju igraju kreativni susreti.

“Kreativne industrije čine jedan od najbrže rastućih sektora u svijetu, sa velikim potencijalom za zapošljavanje i održivi razvoj. Ujedinjeno Kraljevstvo svjetski je lider u kreativnim industrijama i to je bio jedan od rijetkih sektora u kojima je prihod britanske privrede porastao tokom pandemije korona virusa”, kazala je Vujović.

Kako navode u saopštenju, Vujović je podsjetila da je u Crnoj Gori za pet godina realizovano pet javnih konkursa za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija, kroz koje je resorno ministarstvo sa 650 hiljada eura, podržalo 103 projekta.

“To nije dovoljno, ali je u bilo vjetar u leđa desetinama uspješnih poduhvata. Kreativne industrije u Crnoj Gori su postale zastupljenije u javnom diskursu, a njihov položaj u značajnoj mjeri svakako unaprijeđen, ali one još uvijek nisu ostvarile puni potencijal. Imamo mnogo kreativnih pojedinaca, što i pokazuje iz godine u godinu sve veći broj prijava na našem Konkursu za sufinanasiranje projekata od značaja za razvoj kreativnih industrija”, rekla je Vujović.

Cilj je, kako je rekla, da Crna Gora kao što je to učinilo Ujedinjeno kraljevstvo, uspješno integriše kreativnost u šire ekonomske strategije, pretvarajući kulturne resurse u značajne pokretače zapošljavanja, inovacija i globalnog uticaja, a za uspjeh u toj oblasti potrebne su kontinuirane inovacije, prilagođavanje digitalnim tehnologijama i razvoj novih vještina.

“Rekonstruisali smo i adaptirali tri haba - u Kotoru, Baru i Šavniku, a u fazi pripreme su još dva haba- Jusovača u Podgorici i Španjola u Herceg Novom. Cilj nam je da se habovima upravlja na najbolji način, da postanu centri kulturnih dešavanja, pokretači razvoja i međunarodne saradnje, a tome će doprinijeti predlozi i ideje koje će donijeti diskusija tokom kreativnih susreta. Kreativni habovi koji su već osnovani i oni koji će biti uspostavljeni biće dodatna vrijednost u pozicioniranju Crne Gore kao idealne destinacije za digitalne nomade, ali i za razvoj lokalne zajednice u kretivnim industrijama”, kazala je Vujović.

Raduje je što će tokom naredna dva dana učesnici biti u prilici da čuju iskustva britanskih kolega o konceptima kreativnih ekonomija, pozitivnim primjerima, najnovijim trendovima u toj oblasti, kao i mogućnostima promocije crnogorske kreativne scene i kulturnog nasljeđa, i Crne Gore kao destinacije za snimanje filmova i organizaciju festivala.

“Vjerujemo da kreativni sektor, odnosno kreativna zajednica Crne Gore ima potencijal da funkcioniše kao kohezivna i dinamična scena, kako na nacionalnom, tako i na međunarodnom nivou. Sigurna sam da će ovaj događaj inspirisati učesnike da kreativno razmišljaju kako da iskoriste potencijal vlastitih kreativnih ekonomija, kao i da smjelije promišljaju o svojim kreativnim potencijalima i ambicijama”, uvjerena je Vujović.

Direktorka za Zapadni Balkan u Britanskom savjetu Kler Sirs rekla je da da su Kreativni susreti prilika da se stvarno razumiju izazovi i potrebe sektora kreativnih industrija, kao i da se otvori dijalog, dijele najbolje prakse i primjeri.

“Slušamo jedni druge i dijelimo ideje. Podijećemo naučeno i razmotriti kako možemo donijeti odluke i nadamo se nizu preporuka koje ćemo moći realizovati. I naravno, to nije nešto što se postiže lako i brzo, to će biti težak posao i zahtijevće puno truda, posvećenosti i otvorenog dijaloga između kreativne ekonomije, Ministarstva kulture i naravno, šire Vlade”, kazala je Sirs.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније