Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

11. 09. 2024. 13:49 >> 13:49

IX izdanje

"Pontonovo srce“ otvorilo Džada Film Fest

Deveto izdanje Džade Film Fest-a - Međunarodnog festivala debitantskog igrnog filma svečano je otvoreno sinoć u ulici Svetozara Markovića prikazivanjem debitanskog ostvarenja „Pontonovo srce“, reditelja Senada Šahmanovića, što je ujedno bila i podgorička premijera filma.

Posjetiocima devetog izdanja Džade obratili su se Nina Lončar, ispred Link Creative Studija, organizatora festivala. Mnogobrojnu publiku i predstavnike medija je potom pozdravila Lorons Levadel Klos, direktorica Francuskog instituta u Podgorci. Ona je poručila da su Ambasada i Institut Francuske počastvovani kontinuiranom podrškom ovom festival i istakla da su ostvarene snažne veze u posljednje vrijeme i podsjetila na sporazum o saradnji koji su u Kanu potpisali Filmski centar Crne Gore i Francuski nacionalni centar za kinematografiju.

Ispred Ministarstva za kulturu i medije o značaju i posebnosti festivala govorio je Ognjem Damjanovića. “Prepoznatljivi identitet Džada Film Festa koji su pratili neizostavna predanost organizatora, imao je tokom prethodnih godina bogatim i referenan program.

Od posebne važnosti je činjenica da će ove godine publika pogledati niz najnovnijih ostvarenja u oblasti crnogorske kinemaografije, što govori napretku i kreativnoj snazi Crne Gore u ovoj oblasti.”- rekao je Damjanović.

Deveti Džada film fest zvanično je proglasio otvorenim njemački producent i predsjednik žirija Christoph Thoke.

Nakon ceremonije otvaranja festivala publika je uživala u podgoričkoj premijeri filma “Pontonovo srce” Senada Šahmanovića, koji se sa dijelom filmske ekipe naklonio publici.

Zabava je nastavljena nastupom banda Milky Wave.

IX Džada Film Fest-a se realizuje uz podršku brojinih prijatelja i partnera, kao i pokrovitelja: Ministarstva kulture i medija, Glavnog grada Podgorice, Sekretarijata za kulturu i sport, Francuskog instituta i Francuske ambasade, Universal Capital banke sponzor nagradnog fonda, kao i dugogodišnjeg partnera UNDP.

Festival traje do 15. septembra, a detaljan raspored filmova i pratećih programa, kao i lokacija  dostupan je na društvenim mrežama Džada Film Festa , jer je organizator zbog nestabilnih vremenskih prilika primoran mijenjati lokacije na dnevnom nivou i prilagođavati program sa okolnostima.

Kao i do sada, svi programi su besplatni. 

Džada program se nastavlja danas od 12.00h u bašti Marienplatz, panel diskusijom DžFF Talk na temu “Creating links with European Producers” u kojoj učestvuju Christofer Thoke, njemački producent i Sehad Čekić, kao i moderatorka Svetlana Višnjić.


Ispred bibliioteka “Radosav Ljumović” sa početkom u 19:30 prikazaće se takmičarsi film “OKARINA” kosovskog reditelja Albana Zogjanija, a od 21:00h prikazuje se film“Supermarket”, Nemanje Bećanovića.

U isto vrijeme na lokaciji u Bloku 5, od 19.30h na program je debitantski film Gojka Berkuljana “Za našu djecu” , a potom i francuski mega hit “Nepoželjni”, koji potpisuje Ladj Ly.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније