Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

11. 09. 2024. 13:00 >> 13:00
Čitaj mi:

CENTAR ZA KULTURU TIVAT

Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi "Oleana" na festivalu u Topoli

Predstava "Oleana" u režiji Egona Savina i u samostalnoj produkciji Centra za kulturu Tivat, dobila je priznanje na prvom festivalskom učešću - na 11. Međunarodnom festivalu duodrame u Topoli u Srbiji. Glumac Branislav Lečić dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Kako ističu u Centru za kulturu Tivat, tročlani žiri u sastavu Božidar Đurović - pozorišni reditelj, Vesna Stanojević - glumica i Vladimir Đuričić - direktor NP “Zoran Radmilović”, donio je odluku da se nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeli Branislavu Lečiću za ulogu profesora u predstavi "Oleana", autora Dejvida Memeta, a u produkciji Centra za kulturu Tivat i režiji Egona Savina.

“Dramski umjetnik Branislav Lečić je izrazito slojevitu i intrigantnu ulogu Profesora - kroz delikatan i zamršen odnos sa svojom studentkinjom - od prve scene do kraja predstave znalački i mudro osmislio i uzbudljivo razvijao. Koristeći svedena, ali izuzetno tačna i publici razumljiva glumačka sredstva ostvario je ulogu koja upečatljivo prikazuje i pojašnjava mnoge, teško objašnjive tajne ljudske prirode, kao i uticaj društvenog sistema na suštinske probleme savremenog svijeta kao što su obrazovanje, ravnopravnost polova i nasilje nad ženama”, glasi obrazloženje žirija.

Lečić je istakao da je posebno zadovoljstvo što je dobio nagradu, jer spada u red onih koje će pamtim, dok god je živ.

"Došla je u pravom trenutku, kada mogu da kažem da sam doživio neku profesionalnu satisfakciju. Zato, zahvaljujem se svima što ste imali hrabrosti da umjetnost pobijedi ono što je svakodnevni život. Za mene je gluma uvijek bila radost igre i istraživanja. Danas, poslije toliko godina profesionalnog rada, jednostavno mogu reći da je gluma za mene radost života. Uvijek sam joj davao cijelog sebe i istom mjerom od nje dobijao, ponekad i mnogo više. Moja ćerka Ana, koja je krenula istim putem, rekla mi je da je upravo ta radost, koju je u meni vidjela, i privukla toj profesiji. Sada je i ona glumica, ona je na početku svoje karijere, a ja pred kraj svoje, za koju godinu i pola vijeka rada. Tema sa kojom se komad 'Oleana' bavi, okrznula je moj lični život. Kao neko ko dolazi iz 'stare škole', moj profesor sa FDU-a, Minja Dedić, naučio me je da glumac mora biti hrabar i obračunati se kroz profesiju sa sopstvenim životom i sa svim onim što se u njemu dešava ma koliko boljelo. 'Upotrebi vlastiti život, zašto da ne!' – bila je njegova rečenica. Iza slučaja koji me prati posljednjih godina ostaće samo ovaj komad. Odustajem od svih tužbi koje sam vodio do sada sem prekršaja kada je u pitanju deveta Božija zapovijest: 'Ne svjedoči lažno na bližnjega svog' i ostavljam na savjesti svakom da sudi o meni. Stavljam tačku na ovaj sluičaj i više o tome neću govoriti. U završnici svoje karijere radiću samo sa kolegama iz svoje branše gdje postoji uzajamno poštovanje i povjerenje. Takve kolege i koleginice su mi cio život ispunjavali srce. Kako sam počeo, tako ću i završiti. Sačuvaću radost. Ovu nagradu posvećujem mojoj ćerki Ani i njenoj radosti“, istakao je Lečić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније