Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.V. [ Mne Magazin ]

24. 08. 2024. 22:45 >> 22:56

kako je protekao festival

Nikšić: Veče vizionara na Bedem Festu

Pred ispunjenim do posljednjeg mjesta prostorom u večeri vizionara. Kako to već tradicija nalaže i divan običaj Bedem Festa, program su otvorili mlade muzičke nade.

Prvi je na binu izašao odličan nikšićko-podgorički bend ,,Azilanti”. Publici su se predstavili dinamičnom svirkom ispunjenom autorskim radom. Posjetioci su bili oduševljeni, pa su tražili bis. Međutim, kako to pravila nalažu, morala se ispoštovati satnica, pa vremena za bis nije bilo.

"Mogu da kažem, bez ikakve rezerve, ja sam dijete ovog Festivala. Tu sam volontirao, prije deset i više godina sam prvi put bio na Festivalu. Sada sam imao tu privilegiju da nastupim zajedno s momcima i otvorimo program. Zaista velika čast i sve riječi hvale, kako za organizatora, tako za samu atmosferu koju Festival nosi iz godine u godinu. To pokazuje da je ovo najuspješnija festivalska priča u Crnoj Gori", kazao je nakon nastupa vođa benda Đorđe Drinčić za medije.

Nakon njih, pred publiku je stao bend iz Prnjavora i Banjaluke ,,Deminutiv” koji je ostavio jak utisak energičnim nastupom i, takođe, autorskim pjesmama. Jedna od njih bila je ,,Bedem”, a gdje je najbolje izvesti nego baš na Bedem festu. Publika je tražila bis, ali satnica programa bila je neumoljiva, pa je on i ovoga puta izostao.
Nakon nastupa pohvale su im direktno stigle i od Borisa Lješkovića iz DST-a.

"Uvijek nam je drago doći ovdje. Takva empatija i gostoprimljivost među ljudima", rekla je basistkinja benda Katarina Ćirić novinarima nakon nastupa.

Ambijent u kojem su svirali opisala je kao poseban i zahvalila organizatoru na pozivu i podršci mladima.

Nele Karajlić još jednom je svojim nastupom sa izuzetnim bendom ,,Osiromašenim uranijumom” koji ga je pratio pokazao kakav je doktor za muziku. Bend su činili vrhunski instrumentalisti Ivan Zoranović Kiza na gitari, Aleksandar Crnatović bas, Vladimir Đedović klavijature i Igor Jovčić bubanj.

Koncert je otvorio pjesmom ,,Šeki's on the road again”, da bi nakon toga podsjetio kako je tom numerom počeo i prvi nastup u Nikšiću prije 40 godina.

"Ko je bio na tom koncertu?" upitao je, a iz prvog reda se odmah pomolile dvije ruke, jedna ženska i jedna muška.

Karajlića je to oduševilo.
A onda je na binu, uz skandiranje publike, pozvao organizatora Bedem festa Petra Šundića.

"Zahvaljujući njemu, gori ovaj plamen rok muzike ovdje. Srce za stari grad Bedem", poručio je Karajlić.

Nakon Šekija red je došao i na ,,Sanjao sam noćas da te imam”. Ni tu se nije mogla pokvariti tradicija, pa, kako je to bilo i prije 40 godina, i sada se popeo na stub na bini.

,,Neću da budem Švabo” bila je naredna pjesma i podsjećanje na taj period, a onda je stigla na red pjesma ,,stara” četiri mjeseca.

,,Ti to ne razumiješ” je pjesma o tome kako on zapravo ne razumije u kojem smjeru muzika i sve ostalo idu u 21. vijeku, objasnio je Karajlić publici,.

Bilo je mnogo posebnih trenutaka na ovom koncertu i nevjerovatne razmjene energije između Karajlića, benda i publike.

Jedan od tih momenata, ispunjen emocijama, bio je najava i početak pjesme ,,Djevojčice kojima miriše koža”.

"Pjesmu je napisao nedavno preminuli Dražen Janković. Nadam se da ćemo je otpjevati onako kako je on napravio", rekao je publici Nele Karajlić.

Na bini su mu se potom u ovoj numeri, po njegovom pozivu, pridružile djevojke iz publike iz Podgorice, Nikšića, Herceg Novog, ali i jedna Sarajka koja živi u Podgorici.

Podsjetio je Karajlić i na sve one vizionarske pjesme ,,Zabranjenog pušenja”, ali i ,,Složne braće”.

Potom je otpjevao ,,Nedelja kad je otiš'o Hase”, ,,Hadžija ili bos”, ,,Tri ratna havera”…
A onda je pozvao na binu specijalnog gosta.

Već sa prvim taktovima ,,O Sole Mio” dio publike koji nije znao Nemanju Crnatovića, slabovidog lirskog tenora, stajao je i slušao zadivljeno njegovo pjevanje. Nakon toga, red je bilo zapjevati nešto i iz bogatog repertoara ,,Zabranjenog pušenja”.

,,Ženi nam se Vukota”, ,,Složna braća”, kojima je dodao ,,Bella Ciao”, Crnatović je zapjevao s Karajlićem.

,Nemanja”, ,,Nemanja”, skandirali su mladići iz publike i tako blistavom tenoru izmamili osmijeh na lice.

Tražila je publika bis, ali morala se raščistiti bina za naredni bend. Nije publika ostala, međutim, uskraćena, pa su od oduševljenih članova Karajlićevog benda ka njoj bacili bubnjarske palice i gitarske trzalice.

Na binu su se popeli članovi grupe ,,Denis & Denis” i podsjetili na sve izuzetne numere s albuma ,,Čuvaj se”, objavljenog prije 40 godina.

Upravo je tom pjesmom otvoren nastup.

"Čula sam kako pjevate. Nisam ovo očekivala. Jako je lijepo družiti se sa vama – rekla je Marina Perazić.,,Ti i ja”, ,,Doba noćnih kiša”, ,,Budi tu”, ,,Voli me još ovu noć”, ,,Ja sam lažljiva”, ,,Soba 23”, ,,Kolačići”, ,,Oaze snova” i za kraj, vizionarsku u toj 1984. godini ,,Program tvog kompjutera” publika je pjevala iz duše.

Perazić je bila očarana i mladom djevojkom iz prvog reda koja je stajala s pločom ,,Čuvaj se”.

Davor Tolja kazao je kako njegove pjesme ne bi bile ništa da ih nije otpjevala Perazić, a sve jednako iskrene pohvale za vanvremenske numere dobio je od Perazić i on.

Poručila je kako je njihova muzika oduvijek bila ona kojom su širili samo ljubav, nikada agresiju.

O nastupu grupe ,,Artan Lili” i razmjeni ljubavi možda najbolje i govori naziv jedne od pjesama, ,,Srce”. Upravo ovdje je, očaran reakcijom mlade publike na njihov rad i time što su sve numere znali od početka do kraja i slali im izuzetnu energiju, lider grupe Bojan Slačala došao do ivice bine i pokazao ka publici da zapjeva.

Nagnule su se djevojke i momci od siline emocije preko ograde i zapjevali. Tako će ostati do kraja nastupa.

"Samo ljubav", ponavljao je Slačala.

Bend i pjevačica Romana Slačala poklonili su tako publici od srca izvanredan koncert.

,,Priča”, ,,Foliram”, ,,Jutro”, ,,Hardkor i pank”, ,,Rokenrol posle rokenrola” i ,,Nije svejedno” bile su samo djelić onoga što su otpjevali.

Program druge večeri zatvorio je odličan dvojac ,,Lira Vega”. Plesalo se tako i pjevalo do kasno u noć.

Večeras se jubilarno izdanje Bedem festa zatvara, a organizator je pripremio još jedan izuzetan line-up – Roba bez greške (20 h), Mali demon (20:40 h), Keni nije mrtav (21:20 h), Vanna (22:20 h), Tanja Jovićević (ponoć) i Vodoo Popeye (1:40 h).

Video: Media biro

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније