Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

14. 08. 2024. 08:59 >> 09:00
Čitaj mi:

BARS: PROMOCIJA ALBUMA

Nova ostvarenja grupa "Grimm" i "VIS BEŽ" pred barskom publikom

Peto veče segmenta bARS 37. festivala „Barski ljetopis“ bilo je u znaku multimedijalne promocije albuma "Između svjetova" rok benda „Grimm“ i „Sunce, zemlja i s njima ti“ VIS BEŽ, koja je održana sinoć u „Dublin pabu“.

Uz razgovor sa autorima o novim nosačima zvuka, održani su i mini-koncerti oba sastava, gdje su predstavili nove numere. Sinoćnja promocija okupila je brojne ljubitelje kvalitetnog pop-rok zvuka, muzičare, predstavnike sadašnjih i bivših barskih rok bendova, a prisustvovali su joj i članovi čuvenog crnogorskog sastava "Makadam".

Kako navode u saopštenju, barski sastav "VIS BEŽ", kojeg čine Božidar Gagović, Edin Dibra i Željko Milović, avgusta prošle godine je objavio EP „Život u e-mollu“. Bio je kompletno akustičan i predstavljao nešto potpuno novo u crnogorskoj muzici. Za samo godinu, izdali su novi EP pod nazivom „Sunce, zemlja i s njima ti“, a Božidar Gagović, koji je odsvirao sve gitare i glavni je vokal u pjesmi „Klasika“, smatra velikim uspjehom objavljivanje čak dvanaest kompozicija za dvije godine. Glavni „krivac“ za to je, po njegovim riječima, Željko Milović, koji je insistirao na pop-rok a ne akustičarskom albumu.

"Napravljen je kao film od šest različitih sekvenci –pjesama koje su povezane međupjesmama, tako da imamo kompletan konceptualni album. Kad se pusti prva pjesma, treba da se odsluša do kraja da bi shvatili o čemu se radi“, pojasnio je Milović koji je kompletan autor tri kompozicije i interpretatorpet pjesama.

Edin Dibra zvuku benda daje konačnu fazu.

"Zadužen sam za ’finiširanje’ i to radim po sopstvenom osjećaju uz saglasnost članova benda“, kazao je Dibra.

Članovi VIS BEŽ izveli su „S one strane sna“ sa prvog i tri numere sa novog albuma, uz „Devojko mala“ i „Bilećanku“, horski potpomognuti publikom.

Posjetioci „Dublin paba“, kultnog mjesta alternativne kulture Bara, imali su priliku i da odgledaju dva spota sa novog albuma VIS BEŽ – hitični singl pod nazivom „Bonaca“ i ambijentalnu naslovnu kompoziciju. Oba spota su djelo „Bubulj produkcije“.

Barska rok grupa „Grimm“ nastala je 1999. godine i iza sebe ima tri albuma. Radi u sastavu: Nebojša Đukanović (muzika, tekstovi, vokal, gitara, klavijature), IvanaJanković(vokal),ŽeljkoSamardžić (bubnjevi), Marko Miraš Mirković (bas) i Bojan Dobrilović (gitara).

Albumom „Između svjetova“ zaokružuje se Grimm trilogija, esencijalno izdanje koje bi, prema riječima frontmena Nebojše Đukanovića, trebalo da ostavi poseban trag muzičkog stvaralaštva nastalog na podneblju Jugozapadnog Balkana. Rad na novom albumu trajao je tri godine, a izdanje sadrži dvanaest pjesama.

„Ovo je prvi album na kojem je čitav bend asistirao sa aranžmanima, instrumentima, svaki instrumentalista je dao svoju notu, svoju boju, obogatio naše ideje, konačno imamo pravi album isproduciran vrhunski, te se nadamo uspjehu“, optimističan je Đukanović.

Izvanredan vokal Ivane Janković znatno je uočljiviji nego na ranijim albumima.

„Kao neko ko živi i radi sa Nebojšom, i ko uživa u melodijama koje stvara, mogu da kažem da njegovi tekstovi, za razliku od melodija, obično ne nose pozitivnu notu, pa se čini da sam ja neki vid balansa, tračak svjetlosti u mraku“, istakla je Janković.

„Grimm“ je na mini-koncertu izveo nekoliko numera sa novog albuma, a sa prethodnih „Uspavanku“ i „Začaran“. Uz pomoć Željka Milovića otpjevali su na kraju „Slamku spasa“ kao posvetu novom barskom bendu simboličnog naziva „9“, koji je nedavno zabilježio odličan nastup na „Lake Festu“.

Razgovor sa članovima bendova na sinoćnoj promociji albuma VIS BEŽ i „Grimm“ vodila je Tamara Marković.

Večeras će na platou Doma revolucije u okviru Filmskog programa biti prikazan posljednji film iz programske cjeline „Kanski pobjednici“, ostvarenje „The Substance“ francuske rediteljke Coralie Fargeat, dobitnik nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu. Sve projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније