Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

09. 08. 2024. 12:37 >> 12:37
Čitaj mi:

Šekspir

Magbet u jedinstvenom ambijentu na sceni između crkava

U nastavku dramskog programa XXXVIII festivala Grad teatar, sinoć je na sceni između crkava odigrana predstava “Magbet” u produkciji Međunarodnog Šekspirovog festivala iz Jorka.

 

To je bilo treće, ujedno i posljednje izvođenje ovog ansambla na festivalu, nakon što su prethodne dvije noći pred budvanskom publikom izveli predstave “Bogojavljenska noć” i “Kako vam drago”.

“Magbet” je jedna od najpoznatijih i najčešće izvođenih Šekspirovih tragedija, koja prati uspon i pad škotskog plemića Magbeta. Potaknut proročanstvom tri vještice i ohrabren ambicijama svoje supruge, kraljice Ledi Magbet, Magbet počini niz zločina kako bi osigurao i zadržao krunu. Međutim, kako se zločini gomilaju, Magbeta počinju da progone osjećaji krivice i paranoje, što na kraju vodi do njegovog pada. Ovo Šekspirovo djelo istražuje teme poput moći, ambicije, sudbine i moralne dekadencije, postavljajući pitanja o ljudskoj prirodi i granicama koje smo spremni preći da bismo ostvarili svoje ciljeve. Uprkos tome što je napisano prije više od četiri vijeka, “Magbet” ostaje relevantan i danas, baveći se univerzalnim temama koje su primjenjive u svim vremenima i društvima, čineći ga bezvremenim djelom.

Slične stavove dijeli i glumac u predstavi, Tom Moris.

“Mislim da je Šekspir relevantan zato što piše o univerzalnim temama koje nadilaze vrijeme i nisu ograničene na jedan vremenski period. Možete uzeti bilo koju od ovih tema i one će biti primjenjive ljudima od vremena kada je Šekspir pisao svoja djela, pa sve do savremene publike danas. “Magbet” je jednostavno sjajna predstava, ima sve: ubistva, natprirodne elemente sa vješticama, borbe, i jednostavno je veoma, veoma, veoma uzbudljiv Šekspir. Nisam siguran zašto je to najkraća Šekspirova predstava, možda zato što ima toliko akcije sabijene u tih 90 minuta, i mislim da publika ne bi mogla podnijeti više jer ima toliko događanja u tih 90 minuta,” rekao je Moris i dodao da je scena između crkava nevjerovatna.

“Scena je apsolutno nevjerovatna; kada pogledate oko sebe, sa Citadelom i između dvije crkve, ovo je tako posebno mjesto za nastup, i vjerovatno za mene najposebnije mjesto na kojem sam ikad nastupao. Scena je jednostavno nevjerovatna i mi smo je iskoristili u potpunosti.”

Glumica Beatris Bauden istakla je da je “Magbet” vanvremenska priča.

“Možete je smjestiti u bilo koje razdoblje. Možete pogledati različite političke režime i kako se ova predstava odnosi na njih, i na neki način postaviti ogledalo pred društvo i pokazati im šta se dešava u njihovom svakodnevnom životu kroz ovu predstavu. Mislim da je to ono što je čini tako posebnom,” rekla je Bauden, dodajući da joj je od tri predstave koje su igrali na Gradu teatru najdraža bila “Kako vam drago.”

“Moram reći da sam najviše uživala igrajući Rozalind u “Kako vam drago”, jer je to tako ikoničan ženski lik. Vjerovatno je jedan od Šekspirovih likova sa najdužim govorima, što je impresivno, znate, i ona je veoma jak lik. Postoje značajniji i veći Šekspirovi ženski likovi, ali Rozalind voli da priča, tako da je stvarno lijepo imati tu priliku da budete veoma prisutni u predstavi. Posebno na ovakvoj sceni, mislim da je ovo najsceničnije i najljepše mjesto na kojem sam ikad nastupala. Ništa se ne može uporediti sa osjećajem da igram Violu u “Bogojavljenskoj noći” i govorim o tome kako mi se brat utopio, a zapravo se nalazim u Iliriji i gledam ovo more gdje je mogao biti utopljen. To ne možete izmisliti u pozorištu,” izjavila je ona.

U predstavi su, kao i prethodnih noći, igrali Tom Moris, Adam Perot, Džejkob Vard, Tomas Dženings, Beatris Bauden, Livi Poter, Kejti Koen, Sonja Dilorenco, Nik Džouns i Skajlar Mabri, dok muziku za predstave potpisuju Nik Džouns i Filip Par.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније