Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

07. 08. 2024. 16:17 >> 16:17
Čitaj mi:

GRAD TEATAR Budva

"Bogojavljenska noć" - predstava YISF-a na sceni između crkava

U okviru dramskog programa Grad teatra na sceni Između crkava izvedena je predstava "Bogojavljenska noć" Vilijama Šekspira. Predstava je produkcija "York international Shakespeare festival" i igra se na engleskom jeziku bez prevoda.

Međunarodni Šekspirov festival u Jorku (YISF) osnovan je 2014. i nastoji prikazati, kako lokalne adaptacije Šekspirovih djela, tako i internacionalne interpretacije. Kako i sami naglašavaju njihova misija je da dovedu produkcije Šekspirovih djela – i radikalnije pristupe njegovim dramama – u Jork, iz cijelog svijeta.

Filip Par autor muzike za predstavu „Bogojavljenska noć“ ističe da je ideja da učine da Šekspira svi bolje razumiju, da ga pojednostave od teksta preko kostima do same izvedbe.

„Šekspirova djela su o ljubavi, ratu, drami, i to je sve dio našeg života i svi to razumijemo. To su teme koje su naša svakodnevica i pokazuju da smo samo ljudska bića“, kaže Par.

Glumica Kejti Koen kaže da se Šekspirova djela konstantno igraju i pokazali su kroz vrijeme da su i dalje aktuelna i zabavna.

"Imam toliki izbor uloga u Šekspirovim djelima i zabavno je za glumca da karaktere iz njegovih djela oživi. Ovo je fantastična pozornica za igranje Šekspira. Prostor između dvije crkve, okruženi kamenom arhitekturom, akustično, zaista divno. Ne mogu da zamislim bolje mjesto za igranje Šekspira od Starog grada Budve", kaže glumica Kejti Koen.

Pored nje u predstavi igraju i Tom Moris, Adam Perot, Džejkob Vard, Tomas Dženings, Beatris Bouden, Livi Poter, Sonja Dilorenco, Nik Džouns i Skajlar Mabri.

Razlog zbog kojega su se odlučili za „Bogojavljensku noć“ je što sada, možda više nego ikada ranije, ova predstava dolazi na svoje mjesto istražujući teme rodnog identiteta koje mlađe generacije hrabro iznose pred svjetsku javnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније