Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

03. 08. 2024. 19:57 >> 19:57

Ljudmila Mila Popović

Žene u Crnoj Gori i sve naše žene u dijaspori interkulturni potencijal Crne Gore

U okviru manifestacije "Dani dijaspore - iseljenika 2024", u organizaciji Ministarstva dijaspore u saradnji sa Glavnim gradom Podgorica i UN Internacionanom organizacijom za migracije (IOM - International Organization for Migration), u Vili Gorici održana je konferencija pod nazivom "Doprinosi crnogorskih žena u dijaspori - Pogled izvan granica i unapređenje rodne ravnopravnosti".

Ljudmila Mila Popović, članica Svjetske akademije umjetnosti i nauke, a sada na poziciji v.d. Generalne direktorice Direktorata za Interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, učestvovala je kao jedna od uvaženih panelistkinja i fokusirala se na njeno višedecenijsko iskustvo u SAD i njen povratak u domovinu, kao i na izazove sa kojima se suočavala u inostranstvu i u CG.

“Crna Gora je odavno predvodnik uzvišenih vizija i vrijednosti. Sada je na nama da ih demonstriramo sa nadahnutom odgovornošću pred sobom i svijetom. Treba nam nova priča, nova kolektivna slika i orjentacija, nova socio-kulturna i ekono-politicka paradigma razvoja. Crnoj Gori treba novi kulturni – etički i estetički – kod za budućnost”, ukazala je Popović.

“Upravo žene u Crnoj Gori i sve naše žene u dijaspori su interkulturni potencijal Crne Gore i velika moć sa margina koju treba osnažiti da zajedno postanemo centralna sila društvene kohezija i ujedinjavanja zarad zajedničke dobrobiti i bolje budućnost za sve”, zaključila je dr Popović.

Ukazujući na značajnost povezivanja ljudi i kultura i međuljudsko razumijevanje za razvoj ljudskog potencijala i sveopšti razvoj zemlje, vizija Direktorata za interkulturalizam, prve institucionalne jedinice tog tipa u svijetu do sada, jeste da plasira i brendira Crnu Goru kao zemlju interkulture. “Povezivanje među kulturama, izgrađivanje povjerenja, i ko-kreiranje suživota, solidarnosti i su-odgovornosti za zajedničku budućnost su prijeko potrebni za mir, bezbjednost i slobodu za sve, stabilnost, ekonomski razvoj kao i za razvoj ljudskog potencijala i sveopštu dobrobit”.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније