Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ PR Centar ]

03. 08. 2024. 21:36 >> 21:36
Čitaj mi:

KOTOR

U toku prijave za prvi Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori

Međunarodni pijanistički festival u Crnoj Gori (Montenegro International Piano Festival), u okviru kojeg će biti održani masterclasovi i koncerti svjetski poznatih pijanista, kao i pijanističko takmičenje, biće održan od 20. do 28. avgusta u Kotoru.

 

Izvršna direktorica Festivala, Vasilisa Lopušina, kazala je da se festival održava prvi put u Crnoj Gori.

„Festival se sastoji iz tri segmenta - pijanistički masterclasovi, koncerti i pijanističko takmičenje. Predavači na masterclasovima biće legendarni pijanisti Pablo Galdo (Španija), Cyprien Katsaris (Francuska/Kirpar) i Gulsin Onay (Turska)“, navela je Lopušina.

Kazala je da su u toku prijave za pijanističko takmičenje, koje je otvoreno za pijaniste svih nacionalnosti.

„Takmičenje se sastoji od prve i finalne etape a kategorije će biti od 8 do 15 godina i od 16 do 32 godine. Rok za prijavu na Festival je 13. avgust, ali svi koji se prijave do 6. avgusta mogu ostvariti popust od 15 odsto. Učesnici masteclasosova moći će učestvovati besplatno na takmičenju. Članovi žirija biće: Senad Gačević, Pablo Galdo i Gulsin Onay“, navela je Lopušina.

Istakla je da je nagradni fond od 50 do 300 eura, a da će za najbolje u izvođenju djela crnogorskog kompozitora u obje kategorije biti dodijeljena posebna nagrada, autora crnogorskog kompozitora Senada Gačevića.

Lopušina je najavila da će u okviru festivala biti održana i dva ekskluzivna koncerta – 20. avgusta Cyprien Katsaris i 25. avgusta Gulsin Onay, koji će se premijerno predstaviti crnogorskoj publici.

Festival će biti održan na dvije lokacije – u Muzičkoj školi „Vida Matjan“ i Crkvi Svetog duha, a sve informacije o događaju su dostupne na sajtu www.mipfestival.com.

U nastavku su biografije: Cyprien Katsaris, Gülsin Onay i Pabla Galda.

Cyprien Katsaris je francusko-kiparski pijanista, kompozitor, improvizator i pedagog čija se karijera proteže od druge polovine 20. vijeka do danas.

Priznat je kao jedan od najvećih i najharizmatičnijih muzičara svog vremena. Sa petnaest godina impresionirao je Olivijea Mesijana svojom interpretacijom Rahmanjinovovog Trećeg klavirskog koncerta. Messiaen je primetio da je talenat Katsarisa neosporan, predviđajući mu briljantnu budućnost. Katsaris nastupa u najprestižnijim koncertnim dvoranama širom svijeta i sarađuje s vodećim orkestrima i dirigentima kao što su Berlinska filharmonija, Leipzig Gewandhaus Orchestra, Eugene Ormandy, Leonard Bernstein i Sir Simon Rattle. Snima za renomirane izdavačke kuće kao što su Sony Classical, EMI i Deutsche Grammophon. Godine 1992. televizija NHK posvetila mu je seriju od trinaest programa koji je svirao Šopena. Katsaris je poznat po tome što osvjetljava djela kroz skrivene melodije, nudeći publici nove perspektive.

Kritičari hvale njegov pristup jer je omogućio da muzička poezija i drama blistaju bez subjektivnog uticaja, što je postignuto njegovom izuzetnom tehničkom veštinom i strastvenim pristupom klaviru.

On sam kaže: "Svakog dana u godini sam za klavirom... Ako ne sviram, poludim." Katsaris je također posvećen očuvanju zapuštenog klavirskog repertoara iz 19. vijeka, što ga je dovelo do osnivanja vlastite diskografske kuće Piano 21. Sav prihod od svojih koncerata ulaže u snimanje nepoznatih djela, koje vidi kao dar čovječanstvu. Bio je umjetnički direktor Međunarodnog muzičkog festivala Echternach od 1977. do 2007. godine i dobio je brojne međunarodne nagrade, uključujući francusko odlikovanje Reda umjetnosti i književnosti i kiparsku nagradu Nemitsas. Član je ADAP-a i počasni član Lisztomanias Internationala. Njegova veština improvizacije dodatno potvrđuje njegov status ključne ličnosti u istoriji klavira.

Gülsin Onay, čudo od pijanista i uticajna figura u klasičnoj muzici, počela je da uči klavir sa tri godine, a prvi resital održala je sa šest.

Onay je diplomirala na Pariškom konzervatorijumu sa 16 godina sa “Premier Prix du Piano” i osvojila velika međunarodna takmičenja, uključujući Marguerite Long-Jacques Thibaud i Ferruccio Busoni. Njena globalna karijera obuhvata 80 zemalja i velike koncertne dvorane, kao što su Amsterdam Concertgebouw i London Wigmore Hall. Nastupala je sa vodećim orkestrima, uključujući Dresden Staatskapelle i Tokyo Symphony, pod zapaženim dirigentima kao što su Vladimir Ashkenazy i Esa-Pekka Salonen. Onay je poznata po svojim interpretacijama djela Ahmeda Adnana Sayguna, uključujući njegov 2. klavirski koncert, a premijerno je izvela djela savremenih kompozitora posvećena njoj. Njena diskografija uključuje hvaljene snimke Čajkovskog, Rahmanjinova i Sajguna, između ostalih.

 

Onay ima titulu državnog umjetnika u Turskoj, stalni je umjetnik na Univerzitetu Bilkent, a dobitnik je i počasne doktorate na Univerzitetu Bosfor i Univerzitetu Hacettepe.

Nagrađena je brojnim nagradama, uključujući Državnu medalju iz Poljske i nagradu „Pijanista godine“ 2011. Njen dobrotvorni rad uključuje služenje UNICEF-ovog ambasadora dobre volje i promociju klasične muzike kroz podučavanje, organizaciju događaja i emitovanje. Od 2017. godine vodi “U studiju sa Gülsin Onay” na turskom nacionalnom radiju.

Galicijski pijanista Pablo Galdo, kojeg Martha Argerich hvali kao “briljantnog pijanistu”, vrlo je tražen koncertni pijanista svoje generacije.

Dobitnik nagrade Galicijanac godine 2020., ima raznoliku i raznovrsnu karijeru. Osnovao je Međunarodno pijanističko takmičenje u Vigu i Galicijsku asocijaciju klasične muzike. Galdo je nastupao u preko 30 zemalja, uključujući Francusku, Grčku, Veliku Britaniju, Kinu, Južnu Koreju, Rusiju, Australiju i SAD. Osim nastupa, Galdo predaje majstorske kurseve širom svijeta na prestižnim institucijama kao što su Konzervatorijum Čajkovski u Moskvi i Univerzitet Frederic Chopin u Varšavi. Gostujući je profesor na nekoliko međunarodnih muzičkih akademija i festivala i član je žirija na raznim međunarodnim pijanističkim takmičenjima. Galdo je nastupao sa renomiranim muzičarima kao što su Martha Argerich i Zoltán Kocsis. Njegovi snimci sadrže djela Albeniza, Lista i Rahmanjinova, a pojavljivao se na Španskoj televiziji i Mađarskom radiju.

On je profesor na Visokom konzervatorijumu u Navari, gde njegovi učenici često osvajaju nagrade na klavirskim takmičenjima.

Među svojim priznanjima, Galdo je dobio nagradu Gregorio Baudot, zlatnu značku Ferrola i srebrnu medalju na Global Music Awards. Rođen u Ferrolu, La Coruña, studirao je na Conservatorio Superior de Música de Vigo, Univerzitetu de Alcalá de Henares, Akademiji Franz List u Budimpešti i Konzervatorijumu Čajkovski u Moskvi, sa istaknutim nastavnicima kao što su Nicasio Gradaille, Ferenc Rados i Alicia de Larrocha.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније