Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

25. 07. 2024. 12:00 >> 12:00
Čitaj mi:

U LUŠTICA BEJU I NA ŽABLJAKU

Koncert Omladinskog orkestra Zapadnog Balkana

Tivatski muzički festival, u koprodukciji sa Wild Beauty Artom i Međunarodnim festivalom KotorArt organizuje koncert Omladinskog orkestra zapadnog Balkana, pod dirigentskom palicom Desara Sulejmanija, u petak, 26. jula u Luštici Bay-u, sa početkom u 21 čas i u ponedjeljak, 29. jula, na Macan poljani na Žabljaku, sa početkom u 18 časova.

Kako navode u saopštenju, orkestar čine mladi, talentovani muzičari sa prostora Zapadnog Balkana, a ovog puta publici se predstavljaju sa novim programom.

"Pored remek dijela klasične muzike, poput čuvenih slika s izložbe Modestra Musorgskog i Uvertire iz opere Moć sudbine, Đuzepea Verdija, orkestar će izvesti nove aranžmane pop i rok pjesama regiona Zapadnog Balkana. Imamo veliko zadovoljstvo da treću godinu za redom ugostimo Omladinski orkestar Zapadnog Balkana. Ove godine, ne samo na dva koncerta na vrlo atraktivnim lokacijama u Crnoj Gori, na Lukobranu u Luštici Bay, kod naših višegodišnjih partnera, kao i u nestvaranom ambijentu Durmitora, na Macan poljani, već i na trinaestodnevnoj rezidenciji na Cetinju. Trenutno, u našoj prestonici, mladi muzičari pohađaju master klasove i pripremaju se za dva važna koncerta u Crnoj Gori. Ulazi na koncerte su slobodni, a sigurni smo da svi sa nestrpljenjem čekaju da, osim djela klasične muzike, čuju i dobro poznate hitove pop i rok muzike regiona Zapadnog Balkana u izvedbi simfonijskog orchestra" izjavili su iz PR službe Festivala.

Ideja nastanka orkestra dio je projekta Saradnja i napredak mladih muzičara Zapadnog Balkana (Western Balkans - Young Musicians’ Cooperation and Advancements), koji je podržan kroz program Evropske unije za kulturu, Kreativna Evropa. Nosilac projekta je belgijska organizacija ThinkYoung, a pored KotorArt Don Brankovih dana muzike partneri na projektu su i organizacija Artium Eudora (Kosovo*), Asocijacija za njegovanje i promociju muzičkih, likovnih i scenskih umjetnosti Artissimo (Bosna i Hercegovina), Udruženje Allegretto (Sjeverna Makedonija), BUNT - Beogradska umetnička nova teritorija (Srbija), Asocijacija Kulturanova (Srbija), Omladinski simfonijski orkestar Istočne Bavarske (Njemačka), Dojče vele (Njemačka) i Međunarodno udruženje za umjetnost, obrazovanje i kulturnu razmjenu (Njemačka).

"Ciljevi projekta su podsticanje saradnje, usavršavanje i povezivanje mladih muzičara, kompozitora i organizacija koje se bave umjetničkom muzikom na Zapadnom Balkanu i širom Evrope. Projekat će tokom četiri godine okupiti više od 400 mladih muzičkih izvođača, kompozitora i mladih novinara iz zemalja Zapadnog Balkana, koji će zajedno boraviti na radionicama i master klasovima, pripremati koncertne programe i naposlijetku zajedno nastupati na koncertnim podijumima širom Balkana i Zapadne Evrope. Projektom je predviđena realizacija 8 radionica i master klasova za mlade muzičke izvođače, objavljivanje dva otvorena poziva za kompozitore, 8 koncertnih turneja sa preko 35 koncerata u zemljama učesnicama projekta, kao i realizacija serije radionica i 3 radne turneje za mlade novinare sa Zapadnog Balkana", navode u saopštenju.

Međunarodni festival KotorArt održava se 23. put, od 13. jula do 14. avgusta uz pokroviteljstvo Uneska, Ministarstva kulture i medija i Opštine Kotor, podršku Evropske unije, zlatnog sponzora Coca-Cole, kao i podršku drugih značajnih sponzora i široke mreže partnera iz zemlje i inostranstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније