Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R.

20. 07. 2024. 13:06 >> 13:05

SJUTRA NA TRGU PJESNIKA

Paunović predstavlja "Poetiku odmetništva" Boba Dilana

Profesor, prevodioc i esejista Zoran Paunović predstaviće svoju knjigu "Bob Dilan: Poetika odmetništva" u sklopu književnog programa Grada teatra, sjutra sa početkom u 21 sati na Trgu pjesnika u Budvi.

Paunović je redovni profesor za užu naučnu oblast engleska i američka književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Filološkom fakultetu u Beogradu. Autor je četiri knjige i više od stotinu naučnih i stručnih radova, kao i tridesetak književnih prevoda sa engleskog (za koje je dobio nekoliko nagrada i priznanja, pored ostalih i nagrade „Miloš N. Đurić“ i „Laza Kostić“).

Predavanja po pozivu držao je u SAD, Velikoj Britaniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Potpredsjednik je srpskog PEN centra od 2010. godine. U dva mandata (2010-2016) obavljao je  dužnost prodekana za međunarodnu saradnju i nauku na Filološkom fakultetu u Beogradu. Istu dužnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obavlja od maja 2017. godine. U novembru 2018. godine izabran je za dopisnog člana SANU.

Kako se navodi na sajtu izdavačke kuće Clio „Knjiga Zorana Paunovića Bob Dilan: poetika odmetništva kritički je pregled života i rada umjetnika koji je svojim stvaralaštvom obelježio proteklih nekoliko decenija u američkoj i svjetskoj kulturi, i pritom uspio da sačuva stav nepomirljivog i beskompromisnog odmetnika, spremnog da u svakom trenutku postupi suprotno očekivanjima koja proističu iz njegovog neporecivog statusa globalne kulturne ikone. Nesklon gomilanju nepotrebnih detalja i podataka, Paunović se u ovoj knjizi usredsređuje na zbivanja, likove i fenomene koji su presudno uticali na Dilanovo umjetničko formiranje, te na prelomne trenutke njegove duge i bogate karijere: dolazak u Njujork, prve nastupe i ranu afirmaciju u Grenič Vilidžu,  ulazak u polje takozvane ‘protestne pjesme’ i izlazak iz njega, odbacivanje folk čistunstva i sticanje statusa rok zvijezde, stvaralačku eksploziju šezdesetih i kreativnu oseku sedamdesetih, prelazak u hrišćanstvo i posledično prihvatanje uloge svojevrsnog propovjednika, njegove raskide i pomirenja sa muzama, stvarnim i metaforičkim,  fizičke i duhovne krize i oporavljanja, kritička osporavanja i priznanja, sve do Nobelove nagrade, i  dalje.”

Moderator večeri je Zoran Hamović, osnivač, direktor i glavni urednik Izdavačkog preduzeća CLIO i predsjednik Udruženja profesionalnih izdavača Srbije.

Reprizno igranje predstave “Radovan Treći”

Iste večeri , u 21 čas, na sceni Između crkava, će biti reprizno igranje predstave “Radovan Treći” Dušana Kovačevića po dramatizaciji Vesne Radovanović, a u režiji Vita Taufera. Predstava, koja je svoju premijeru imala tokom XXXVII festivala, nastala je na pedesetu godišnjicu pisanja teksta i koprodukcija je JU „Grad teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor. Ovo je ujedno 25 igranje ove predstave od njene premijere na prošlogodišnjem festivalu.

Pored  Vita Taufera, reditelja  i Vesne Radovanović koja opotpisuje dramatizaciju,  autorski tim predstave čine i Lazar Bodroža, scenograf, Biljana Grgur, kostimografkinja, a originalnu muziku za predstavu komponuju Robert Pešut -Manjifiko i Aleksandar Pešut - Shatz.

U predstavi igraju: Ninoslav Đorđević, Biljana Keskenović, Marija Maša Labudović, Danica Grubački, Srđan Aleksić, Nemanja Bakić, Lazar Nikolić i Pavle Popović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније