Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

19. 07. 2024. 14:11 >> 14:11

HSF 2024

Šest dana programa za jubitelje stripa na 16 lokacija u Boki

Izuzetno bogatim programom osamnaestog izdanja koje će se ove godine održati od 6. do 11. septembra, Hercegnovski strip festivala (HSF) dokazuje epitet manifestacije od izuzetnog značaja za kulturu u našoj zemlji. U godini punoljetsva organizatori su se potrudili da dosadašnji izuzetno bogati dio programa unaprijede još više, pa će se u saradnji sa ONE mobilnom mrežom ove godine održati šest radionica za djecu iz hercegnovskih osnovnih i srednjih škola koje će voditi poznati regionalni strip pedagozi, Srđan Stamenković, Filip Andronik i Kostja Ribnik.

Novina u ovogodišnjem izdanju je i uključivanje nove lokacije u raznovrstan program. Tako će na osamnaestom izdanju HSF-a gostujući umjetnici, njih oko stotinu, upoznati ljepote Boke Kotorske gledajući ih sa Lovćena, jer je petog dana festivala predviđeno, da pored posjete Tivtu, dio stripovskog programa i mini izložbu, realizuju na gornjoj stanici žičare Kotor – Lovćen.

"Na taj način u šestodnevni program HSF-a uključuje se kompletna Boka, jer pored više lokacija u Herceg Novom, naša najznačajnija manifestacija posvećena devetoj umjetnosti sada svoje programe realizuje i u ostale dvije bokeške opštine", poručuju iz HSF-a.

Pored tipično stripovskih sadržaja, kao što su besplatna crtanja za fanove, radionice za sve uzraste, master class predavanja, izložbe i prezentacije, program HSF-a podrazumijeva i veoma kvalitetan, pažljivo odabran, muzički repertoar svakog dana.

"Na veče otvaranja, u petak 6. septembra, od 22 sata na tvrđavi Forte Mare nastupiće poznati zagrebački pop/rock sastav 'Detoru', a kao predgurpa domaći 'Nitro'. Na istoj lokaciji, drugu veče je koncert sjajnog 'Kralja Čačka' kojem će predgrupa biti pobjednici Bunt rock festivala grupa 'Mali demon'. Takođe na tvrđavi Forte Mare su koncerti i u nedjelju 8. kada će se hercegnovskoj publici predstaviti regionalna hip-hop zvijezda Marčelo, sa podrškom lokalnih DJ-eva i u ponedjeljak 9. septembra, nazvanog punk-monday sa koncertima beogradskih punk-rock sastava 'Bolesna štenad' i 'Dža ili bu'. Utorak je rezervisan za rezidentni sastav nazvan 'Boka all stars' koji čine vrhunski muzičari Marko Vlahović, Dragan Ivanović, Martin Đorđević, Goran Milojević, a koji će sa gostom Rambom Amadeusom, nastupiti u kultnom prostoru Amfiteatra Hercegnovskog pozorišta. Muzički program zaokružuje još jedna regionalna hip-hop zvijezda, sjajni splitski muzičar Vojko V koji će svoj koncert održati završnu veče, u srijedu 11. septembra u plažnom kubu 'Peoples' na Milašinovića plaži", navode organizatori HSF-a.

Podsjećaju da su ove godine u svoj portfolio upisali još četiri države iz kojih dolaze specijalni gosti – Sjedinjene Američke Države, Turska, Estonija i Meksiko.

"Gosti koji prvi put dolaze na naš festival i samo zbog toga imaju status „specijanih“ su dobitnica 13 Ajzner nagrada Džil Tompson iz SAD, te njen sunarodnik Džin Ha, kao i veliki majstori iz Italije Tanino Liberatore i Mateo Alemano, a uz njih su tu i Erik Herengel iz Francuske, Anja Morozove iz Estonije, Džok iz Velike Britanije, Toni Sandoval iz Meksika i Jildiraj Činar iz Turske. Ako njima dodamo još oko stotinu takođe vrhunskih svjetskih umjetnika, poput Fernanda Danjina, Vilijama Simpsona, Jenike Jofreda, Đorđa Pontrelija, Artjoma Trakhanova, Mirka Čolaka, Jovana Ukropine..., HSF u godini svoga punoljetstva potvrđuje epitet kulturološkog čuda koje su mu nadenuli svjetski umjetnici tokom svog boravka u Herceg Novom", objašnjavaju organizatori HSF-a.

Ističu da su svi programi besplatni za posjetioci čime se dodatno potvrđuje da ova spektakularna kulturna manifestacija konačno treba da dobije i zvanično status manifestacije od državnog značaja za kulturu Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније