Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

P.R. [ CGNews ]

19. 07. 2024. 13:25 >> 13:23
Čitaj mi:

PREMIJERA NA "PURGATORIJAMA"

"Utopija danas" - svijet bliske budućnosti koji se i sad dešava

Predstava "Utopija danas", koja je autorski projekat Marka Grubića i Milene Bogavac, premijerno je izvedena u Velikoj sali Centra za kulturu Tivat.

Ova predstava je druga od četiri zakazane premijere u okviru ovogodišnjeg izdanja Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, a rađena je u produkciji Centra za kulturu Tivat, Bitef teatra iz Beograda, Trinidad Novi Sad, SKC Novi Sad i KC Grad Beograd.

"Moramo biti više nego zadovoljni jer smo dobili jednu vrlo zanimljivu predstavu, avangardnu, alternativnu i predstavu koja tjera na razmišljanje. Postavljeno je mnogo pitanja, mnogo teza za razmišljanje u kakvom društvenom sistemu živimo, kakav nam je sistem vrijednosti i čemu težimo", kazao je nakon premijere direktor CZK Goran Božović.

On je izrazio nadu da će se predstava svidjeti publici i van granica regiona i tim najavio njihovu težnju da ovu predstavu vidi i publika širom Evrope.

"Da napravimo jedan ozbiljan iskorak u Evropu sa predstavom koja je više svevremena i savremena", kaže Božović.

"Utopija danas" je naučna fantastika. To je budućnost, koja počinje Velikom Revolucijom u kojoj se čovječanstvo najzad oslobađa kapitalizma. Vještačka inteligencija preuzima najteže poslove, pa ljudima ostaje samo da žive i uživaju. Sreća, zadovoljstvo i hedonizam – imperativ su novog svijeta, zasnovanog na socijalnoj pravdi…

"Zapravo teza ove predstave je da smisao života nije naše glavno pitanje, jer kada bi smo riješili jednostavno pitanje zvano 'patnja' nebi nas bilo briga za smisao života. Ja ovo ne doživljavam kao distopiju, posljednje dvije rečenice u predstavi su zapravo optimističke. Predstava govori o ljudskoj prirodi i postoji realna mogućnost da mi zapravo evoluiramo i to je vrlo optimistički razvoj. Moguće da odemo u neki seting koji je vrlo udobniji od ovoga u kojem smo trenutno", kaže jedan od autora predstave Marko Grubić.

Glumac Danilo Milovanović kaže da se predstavom pokušava prikazati svijet bliske budućnosti koji se i sad lagano dešava.

"Mi, kao vrsta, mogli bismo da poradimo na sebi jer suštinski ne mijenjamo sebe u onom najljepšem i najboljem smislu. Možemo da dobijemo, kao što se vidi u predstavi, najbolji sistem na svijetu i da naš život ponovo ne funkcioniše“, rekao je Milovanović.

Tamara Radovanović glumica smatra da novo vrijeme vodi jedinke maltene ka histeriji jer je sve postalo površno.

"Tumačim lik žene kojoj je novo vrijeme omogućilo neki sasvim novi život, sa uslovima koje ranje nije imala. Svaka scena u predstavi pokazuje da smisao života nije ni da čovjek ima baš sve što poželi i da vodi previše lagodan život", zaključije Radovanović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније