Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

19. 07. 2024. 17:50 >> 17:50
Čitaj mi:

GRAD TEATAR BUdva

Sjutra i preksjutra "Radovan Treći" na sceni između crkava

Predstava "Radovan Treći" Dušana Kovačevića po dramatizaciji Vesne Radovanović, a u režiji Vita Taufera biće odigrana sjutra, 20. jula, na sceni Između crkava, sa početkom u 21 čas.

Predstava je, kako navode u Grad teatru, svoju premijeru imala tokom 27. festivala, nastala je na pedesetu godišnjicu pisanja teksta i koprodukcija je JU „Grad teatra” Budva i Narodnog pozorišta Sombor.

"Dobre komedije su bolne. Kroz lica komedije gledamo i doživljavamo sami sebe, svoje životne situacije, svoje strahove, svoju sudbinu. Komične figure, na primjer, pokušavaju da budu nešto što nisu. Ili u drugima gledaju nešto što ovi drugi nisu. Orgon u ‘Tartifu’ vidi svetog čovjeka, a ne svinju i tako dalje... Mogućnost koju pruža pozorište, da se sa ugodne distance smijemo vlastitim velikim i malim glupostima i malim i velikim glupanima, velika je i korisna stvar i za društveno i za individualno zdravlje”, kazao je Taufer.

Nakon premijere kazao je da su na njoj radili nekoliko mjeseci, te da su htjeli pokazati koliko je tekst aktuelan i danas, dodavši da misli da su uspjeli napraviti ono što su htjeli.

“Kada smo krenuli sa radom htio sam pokazati koliko je taj tekst aktuelan dan danas, možda i više nego što je bio kada je napisan prije 50 godina. Ipak se približavamo toj kataklizmi i sveopštoj apokalipsi, sve nam je bliže i bliže. Svaka publika mi je izazovna i draga. Nije mi bila veća odgovornost zbog toga što je Dušan Kovačević bio u publici, ali ću ga pitati za utiske", naglasio je reditelj.

Tokom svog gostovanja na Trgu pjesnika, veče nakon premijere, Dušan Kovačević je naglasio da je koprodukcija Grada teatra i Narodnog pozorišta iz Sombora jako dobra i dodao da “Liči na ovo vrijeme koje je haotično, a ono što je reditelj Vito Taufer prenio kao osjećanje nečeg što nam se događa i što gledamo svaki dan na ekranima, a to je rat. To je tema rata, da li rat koji je ovdje bio i koji je prošao ili ovaj rat u Ukrajini. Mi stalno živimo u toj prijetnji da rat može da ode dalje. Ta predstava je dosta oslikala ovu atmosferu, u njoj ima mnogo pirotehnike, krvi i svega onoga što mi svaki dan gledamo”.

Pored Vita Taufera, reditelja i Vesne Radovanović koja potpisuje dramatizaciju, autorski tim predstave čine i Lazar Bodroža, scenograf, Biljana Grgur, kostimografkinja, a originalnu muziku za predstavu komponuju Robert Pešut -Manjifiko i Aleksandar Pešut - Shatz.

U predstavi igraju: Ninoslav Đorđević, Biljana Keskenović, Marija Maša Labudović, Danica Grubački, Srđan Aleksić, Nemanja Bakić, Lazar Nikolić i Pavle Popović.

Predstava je na programskom repertoaru i 21. jula, sa početkom u 21 čas, na sceni Između crkava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније