Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

19. 07. 2024. 09:56 >> 10:01
Čitaj mi:

DANI MUZIKE U HERCEG NOVOM

Stilski raznovrstan koncert Ajvazoglu i Vasić, "Veče kamerne muzike" na zatvaranju

Pretposljednji koncert na 41. Danima muzike u Herceg Novom odsvirali su sinoć u sali Muzičke škole, flautista Hurkan Ajvazoglu i pijanistkinja Ana Vasić. Za nastup pred hercegnovskom publikom birali su djela Hendla, Pulanka, Kejdža, Forea, Jalcina, Doplera. Za zatvarenje manifestacije planirano je "Veče kamerne muzike" u izvođenju pijaniste Borisa Kraljevića, violiniste Vujadina Krivokapića, violončeliste Filipa Tomića i sopranistkinje Milice Zdravković.

Resital je ispunjen stilski raznovrsnim djelima, ističe muzikolog, stručni saradnik Dana muzike, Nemanja Sovtić.

Kako navode organizatori uz "Veče kamerne muzike” svečano će biti zatvoreni 41. Dani muzike u Herceg Novom.

Djela Betovena i Šuberta na scenu dvorane Park donijeće pijanista Boris Kraljević, umjetnički direktor festivala, zatim violinista Vujadin Krivokapić, violončelista Filip Tomić i sopranistkinja Milica Zdravković. Početak koncerta je u 21.30 časova.

Boris Kraljević, pijanista međunarodnog ugleda, završio je nižu Muzičku školu u rodnom gradu, Herceg Novom, u klasi Milene Lučić, srednju školu u Sarajevu, u klasi Nede Stanković, a redovne i postdiplomske studije na Državnom konzervatorijumu „Čajkovski“ u Moskvi, u klasi profesora Lava Naumova.

"Tokom školovanja učestvovao je na nacionalnim takmičenjima širom nekadašnje Jugoslavije, ali i na međunarodnim nadmetanjima, osvajajući redovno prve i specijalne nagrade. Uslijedili su nastupi u mnogim zemljama Evrope, Amerike, Afrike i Azije na kojima je izvodio resitale i klavirske koncerte, uz simfonijske i kamerne orkestre, svirajući često i kao član uglednih kamernih sastava u prestižnim koncertnim dvoranama. Vrijedno je pomenuti Kraljevićevu saradnju sa Simfonijskim orkestrom Rusije, orkestrom Praški virtouzi, Simfonijskim orkestrom Sajgo na i Tokijskim ansamblom na međunarodnim festivalima u Crnoj Gori, Srbiji, Rusiji, Češkoj republici, Italiji, Južnoj Koreji, Vijetnamu i Japanu. Vodi i majstorske kurseve u više zemalja Azije i Evrope, a pedagoški djeluje u Singapuru, gdje živi i radi. Za izdavačku kuću KNS Classical iz Španije snimio je kompakt disk povodom obilježavanja 250 godina od rođenja V. A. Mocarta, kao i kompakt disk s kompozicijama Johanesa Bramsa", navode u saopštenju.

Boris Kraljević je umjetnički direktor Međunarodnog festivala Dani muzike u Herceg Novom i član žirija više renomiranih međunarodnih pijanističkih takmičenja.

Vujadin Krivokapić, osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u Školskom centru za muziku i balet ,,Vasa Pavić” u Podgorici, u klasi prof. Vilija Ferdinandija.Debi sa Simfonijskim orkestrom imao je sa 11 godina izvodeći koncert V. A. Mocarta u B-duru. Diplomirao je na FMU Beograd 1999. godine u klasi prof. Dejana Mihajlovića, a u istoj klasi je 2001. godine magistrirao. Nakon toga, 2002. upisuje magistarske studije na Fakultetu za muziku Montreal u Kvebeku, u klasi prof. Eleonore Turovsky koje završava 2004. godine. Laureat je više internacionalnih i studentskih takmičenja i konkursa među kojima se izdvaja stipendija dobijena od Montrealskog Univerziteta. Angažovan je 2008. g. na Muzičkoj akademiji na Cetinju kao saradnik u nastavi u klasi prof. Grigory Kraska, gdje je sada redovni profesor na studijskom odsjeku gudači, predmet violina. Do sada je imao značajan broj nastupa u zemlji i inostranstvu, među kojima se izdvajaju solistički – cjelovečernji resitali u Montrealu, Singapuru, Beču, Trentonu, Lankasteru, Hangzhou u Kini, Podgorici. Predavao je na majstorskim kursevima u zemlji i inostranstvu. Pokrivao je mjesto koncert-majstora u Crnogorskom kamernom orkestru, Crnogorskim gudačima i Crnogorskom simfonijskom orkestru.

Filip Tomić, već sa četiri godine započinje školovanje u Muzičkoj školi u Kragujevcu. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekao je u klasi Bože Saramandića. Od 2009. do 2012. godine studirao je na Konzervatorijumu P. I. Čajkovski u Moskvi u klasi Alekseja Seleznjova. Dalje školovanje nastavlja u klasi Marije Kligel u Kelnu gde je završio master studije. Istovremeno završava i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu u klasi Marka Miletića. Na Visokoj školi za muziku u Detmoldu 2019. godine završava u klasi Ksenije Janković, studije najvišeg stepena za izvođače u Nemačkoj – Konzertexamen. Uporedo sa studijama violončela, od 2016. do 2018.g, kao član klavirskog trija „Helikon“ pohađao je studije kamerne muzike na Folkvang univerzitetu za umjetnost u Esenu, u klasi Adreasa Rajnera. Dobitnik je brojnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima mladih muzičara. Pored niza koncerata u Srbiji, nastupao je u svim većim evropskim gradovima i svjetskim muzičkim scenama, sarađivao je sa orkestrom opere iz Ho Ši Mina (Vijetnam), gde je nastupao kao solista 2012. godine. Osnivač je međunarodnog festivala kamerne muzike CONVIVIUM MUSICUM. Od 2023. godine radi kao nastavnik violončela na Fakultetu umetnosti u Nišu.

Milica Zdravković, profesor je solo pjevanja u ŠOSMO ,,Vida Matjan“ i direktor internacionalnog takmičenja ,,Bruna Špiler“. Osnovno i srednje muzičko obrazovanje stekla je u Muzičkoj školi „Vida Matjan” u Kotoru – odsjek solo pjevanje, u klasi prof. Mirele Šćasni. Godinu dana provela je u Beogradu pripremajući se za studije, kod prof. Katice Nikolić i prof. Gordane Jeftović Minov. Muzičku akademiju upisala je 2007. u Istočnom Sarajevu u klasi prof. doc. Georgi Minova, a završila 2011. u klasi redovnog profesora, dr Milice Stojadinović. Magistrirala je 2013. u klasi prof. mr Aleksandre Ristić na istom fakultetu. Zajedno sa kolegama iz Kamernog hora Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu, na čelu sa dirigentom mr Radom Radovićem dijeli mnoge uspjehe i nagrade na scenama u Italiji, Rusiji, Slovačkoj, Njemačkoj, Poljskoj, kao i u zemljama bivše Jugoslavije. Bila je član svjetskog takmičenja „Akordeon Art” tri godine, kao i student prodekan. Nastupala je na svim scenama BIH kao predstavnik fakulteta. Kasnije nastupa sa orkestrom Muzičke akademije Cetinje pod dirigentskom palicom Radovana Papovića izvodeći djela G.B. Pergolesija u Sloveniji, Austriji, Albaniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori. Tumačila je ulogu sestre Anđelike (Gjacomo Puccini) koja je premijerno izvedena 2012. u Kotoru, potom na otvaranju Festivala ,,Bruna Špiler” u Herceg Novom, a kasnije u Podgorici, Ljubljani i Beču. Zahvaljujući ulozi u ovoj operi i Internacionalnom takmičenju solo pjevača (oboje u produkciji NVO Bruna Herceg Novi) gdje je godinu ranije bila prvonagrađena, dobija njemačku stipendiju za internacionalni operski kurs „Oper Oder Spree 2012“ u Beeskow-u, kao prvi predstavnik Crne Gore. Nastupa na međunarodnom festivalu opere Operosa, zatim KotorArt, mjuziklu San o Boki i priređuje brojne koncerte. Njeni đaci uspješno nastupaju na festivalima, dobitnici su mnogobrojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, kao i stipendija.

Pokrovitelji Dana muzike su Opština Herceg Novi i Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, izvršni producent JUK Herceg fest, a tradicionalni sponzori su Turistička organizacija HN, hotel Sun Resort, Institut „Dr Simo Milošević“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније