Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

12. 07. 2024. 10:06 >> 10:06

Budvanski mališani uživali u "Ježevoj Kućici"

Na sceni između crkava u Budvi, sinoć je nastavljena dramska sezona XXXVIII festivala Grad teatar, izvedbom predstave "Ježeva kućica" Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice, u režiji Miroljuba Mijatovića. Adaptacija ovog kultnog djela Branka Ćopića privukla je pažnju i oduševljenje kako najmlađih tako i njihovih roditelja.

"Ježeva kućica," jedno od najpoznatijih djela Branka Ćopića, napisano 1949. godine, čita se kao lektira u osnovnim školama. Djelo nosi poruku o važnosti voljenja i cijenjenja svog doma, ma kakav on bio. Budvanski mališani pratili su predstavu s velikom pažnjom, reagirajući na svaku repliku i muzičku numeru, pokazujući koliko su uživali u ovoj adaptaciji.

Glavni junak predstave je Ježurko Ježić, vrstan lovac koji cijeni svoj skroman dom i hrabro brani svoje stavove. Ulogu Ježića tumači glumica Anđela Ilić, koja je izrazila zadovoljstvo što je sve proteklo u najboljem redu uprkos vrućini.

"Zaista nam je bilo super iako je bilo jako vruće, ali takva su nam sada ljeta u 21. vijeku. Ko zna šta nas tek čeka. Ja igram predstave za odrasle i predstave za djecu. Kažu da je teatar igra, a teatar za djecu je najljepša igra na svijetu koju možete zamisliti. Ovo djelo je lektira u svim školama, ima dobru i lijepu poruku, a djeca se uvijek obraduju svim ovim životinjama na sceni," rekla je Anđela Ilić, dodajući da je osjećaj igrati pred djecom nezamjenjiv.

Mirza Bajramović, koji igra likove Poštara zeka i Divlje svinje, kazao je da je prvi put na festivalu Grad teatar.

"Bio sam u Budvi turistički kad sam i sam bio dijete, ali sada prvi put sa pozorišnom predstavom. Sinoć smo bili u Kotoru, sada u Budvi i najznačajnija stvar za svijet teatra je da se djeca od malih nogu uče pozorištu i da se usmjeravaju u ono što je najpotrebnije teatru, glumcima i svim pozorišnim radnicima, a to je publika. Ovaj festival je fantastična prilika da se u jeku turističke sezone iskoristi kao jedan vid turističkog potencijala i ponude. Sigurno je jedna unikatna i originalna priča, mislim da bismo i mi u Zenici mogli da prekopiramo i uradimo nešto slično, zašto da ne. Posebno kada vidimo koji je po redu festival jer to znači da je on već tradicija na koju se budvanska i crnogorska publika navikla i ne treba nikada da stane," naglasio je Bajramović.

On je dodao da je tradicija festivala izuzetno važna zbog djece koja su u Budvi već pozorišno edukovana.

"Kada djeca imaju naviku da idu u pozorište, prvo što nauče jeste kako da se ponašaju, što je bio slučaj večeras. Druga stvar je što im je "Ježeva kućica" jako poznata, kao i svima nama koji smo odrasli uz to djelo. To je vrsta materijala koji nikada neće biti dosadan i uvijek će biti zanimljiv i djeci i odraslima. Ako malo pročačkamo ispod površine, vidimo da je Branko Ćopić dosta toga uputio i roditeljima te djece. Budvanska djeca su sjajno reagovala i odlično su pratila predstavu, učestvovala su i taj feedback je nama jako potreban i značajan. Bilo mi je prelijepo igrati uprkos vrućini, ali sve se zaboravi kad izađete na scenu i vidite kako djeca uživaju, koliko su nasmijana i koliko aplaudiraju."

Pored Ježića, Poštara zeka i Divlje svinje, junaci predstave su i Lisica Mica/Plavi zeko (Lana Zablocki), Medo/Žuti zeko (Ermina Nišić i Adna Hasanić), Vuk/Narandžasti zeko (Adem Smailhodžić) i Puž (Abidin Čolaković).

Predstava "Ježeva kućica" donijela je radost i osmijehe najmlađima, ali i podsjetila odrasle na važnost i ljepotu očuvanja vlastite tradicije i kulturnog naslijeđa.

 
 
4o

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније