Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 07. 2024. 20:25 >> 20:25

IZLOŽBOM LIKOVNE KOLONIJE

Otvoreno XI Bihorsko kulturno ljeto

Manifestacijom izložba radova sa treće likovne kolonije ,,Boje Bihora“ zvanično je počelo XI Bihorsko kulturno ljeto.


Takođe iste večeri održan je okrugli sto na temu ,,Očuvanje muzičke kulture, Sevdaha“. Nešto kasnije sa početkom od 20h održan je koncert Gradskog tamburaškog orkestra I KUD-a ,,Volođa“ iz Bijelog Polja.

"Dugo i predugo, Petnjički kraj nije imao rizničara kulture, - instituciju koja bi primala i čuvala bisere narodnog stvaralaštva pa su zato mnogi dragulji nestali. Sjećanja na posijela, mobe i veselja blijede, a sve se dešavalo uz sviralju, kaval, goč, zurlu, tarabuku. Blijede uspomene, a pisani tragovi su rijetki dragulji, poput monografije Bihorska muzika. Ona svjedoči o mnogim neimarima kulture ali činjenici da se, 1935. godine na ovim prostorima pojavljuje prva harmonika. Svirao je rahmetli Šemso Skenderović.Od tada ovaj instrument, što dušu nosi i čarobno zanosi ima počasno mjesto u srcima Bihoraca – radoznalih sanjara,sevdalija i meraklija", kazao je voditelj Almir Džankić.

Istakao je da je sevdah je stožer Bošnjačke kulture.

Nastavljen je projekat “Na krilima sevdaha” koji je podržao Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u CrnojGori.

"Projekat, “Na krilima sevdaha” ima za cilj da pokrene nova sagledavanja i stručna razmatranja naše muzičke tradicije, kako bi istraživanjem i prikupljanjem osnažili mogućnosti za nove stvaralačke poduhvate. Želimo da dodatno podstaknemo, neophodno otvaranje odjeljenja muzičke škole u Petnjici, u kojoj će se obrazovati neki novi stvaraoci od zanačaja ne samo za našu opštinu nego i kulturu uopšte. Iz svega toga mogao bi proisteći i Festival harmonike, za koji je Petnjica, po tradiciji harmonikaša, pravo mjesto. Neka današnja priča o sevdahu bude novi početak kulturnog sazrijevanja i napretka u sjevrnom dijelu Crne Gore“ saopštio je Enver Rastoder.

Takođe tokom trajanja okruglog stola, akteri su zaključili da je Petnjici potrebeno odeljenje muzičke škole i da u narednom periodu treba raditi na tome, jer u Petnjici zaista postoje djeca koja imaju sluha i talenta za bavljenje muzikom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније