Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

A.M.

08. 07. 2024. 08:57 >> 08:58

Kulturni centar “Nikola Đurković”

Predstava “Velika tvornica riječi“

Velika sala Kulturnog centra šestog festivalskog dana postala je Velika tvornica riječi. U fabrici koja u svaki gram mjeri težinu, važnost i nužnost izgovorenih riječi, mi smo imali priliku da postanemo radnici. Isuviše dugo nam je trebalo da skujemo onu koja liječi, jednu od one četiri čarobne riječi. Shvatili smo da su slobodne riječi uvijek one jeftine, a da su one skupe neophodne da bi se došlo do istine. Na kraju, jedno oprosti, spasilo je cijeli svijet.

Sa naše žičare vidi se Stari grad.. vide se koraci, mali i krupni, upućeni ka Ljetnjoj pozornici. Ma, oni su prethodne noći zakoračili u posebnu gondolu. Pozornica kod Blažene Ozane bila je mjesto sa kojeg su se putnici ukrcali na sarajevsku žičaru, onu koja vodi do brda Trebević. Šuška se da je Alkima bila pomalo ljubomorna kad je začula glas Sarajevske vile kako odjekuje obećanjima ispod kotorskih bedema. Ipak, bila je isuviše zauzeta posmatranjem mališana koji su radost od pete Festivalske noći umnožili sa prijateljima.

Kazalište Mala scena sinoć je bilo od velikih je riječi, ali i djela! U Kulturnom centru “Nikola Đurković” predstavom “Velika tvornica riječi“ objasnili su nam da moramo biti, ili prije postati svjesni koliko su riječi dragocjene. Njihovo uzaludno trošenje samo im uvećava cijenu, a nerijetko su upućene pogrešnoj osobi, u pogrešno vrijeme. Ova fabrika naučila nas je da riječima iskazujemo osjećanja i da ih se ne plašimo, jer su one put do ljubavi.

Na Trgu od oružja radost se samo umnožava. Sinoć su je gradom širili mališani koji su nam u goste došli iz cijele Crne Gore. I tu je ona dobila svoje novo ruho – “Radost i prijatelji“.

Na pitanje “Je li to samo san?“ odgovor smo dobili na Ljetnjoj pozornici. Sa drugarima iz Udruženja dramskih glumaca Mundo Mondo iz Sarajeva odmjerili smo vilinske snage, sanjali.. i osjetili oštru sarajevsku zimu.
Sedmog dana čekaju nas aktivnosti od samog jutra!

Dan počinjemo uz prijepodnevno vodeno osvježenje! Iz Češke Republike stiže nam Studio Damuza, i podsjeća nas da je neophodna hidratacija u vrelim ljetnjim danima! “Řeka“, snaga, struja, Škurda.. zamislite, u Kulturnom centru “Nikola Đurković”, od 11. 00 časova!

Nismo zaboravili na književni program! Govorićemo o životu Blažene Ozane, značajne žene za život grada i svih Kotorana, sa profesoricom Martinom Saulačić Lompar, autorkom knjige za djecu “Ozana Kotorska”, na Pjaci od kina u 20. 00 časova.

Na Trgu od oružja od 21. 00 čas nećete ostati imuni na ples. Sigurni smo da ćete zajedno sa članovima Udruženja plesnih umjetnika i stvaralaca Crne Gore zaplesati i osjetiti njihovu poruku - Burn for dance!

“Pogledaj unutar sebe“! Ne boj se, nema čega da se plašiš. Bićeš bolji prema drugima, čim prije jedno shvatiš - sve što činiš odraz je tvoje unutrašnjosti! Zato ćemo, zajedno sa drugarima iz NU „Crnogorska ekspertska mreža za održivost i inovacije” na Ljetnjoj pozornici u 21. 30 časova svi zajedno pogledati unutar sebe!

Podsjećamo da se 32. Kotorski festival pozorišta za djecu organizuje u saradnji Opštine Kotor – Sekretarijata za kulturu, sport i društvene djelatnosti, Javne ustanove Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Turističke organizacije Kotor. Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, dok je i ove godine pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Države. Zlatni sponzor Festivala je Domaća trgovina D.O.O. Podgorica (Aroma, City i Conto marketi). Srebrni sponzor je Luka Kotor AD. Prijatelji Festivala su: Hyatt Regency Kotor Bay Resort, Bigova bay doo & BBI development doo, Ledo D.O.O, Knjaz Miloš doo, Bandiera D.O.O, Pomorski fakultet UCG, JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“, Pixap doo i Kolači i kiflice by Jasna.

Više informacija o kupovini i rezervaciji karata na 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/novosti/prihod-od-kupovine-karata-i-ove-godine-u-dobrotvorne-svrhe

Više informacija o repertoaru 32. KFPD: https://www.kotorskifestival.me/repertoar-2024.html

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније