Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

05. 07. 2024. 10:08 >> 10:08

IZLOŽBA U PERJANIČKOM DOMU

Publikacija “Crna Gora danas” prikaz savremene umjetničke prakse

Sinoć je u Perjaničkom domu MSUCG održana promocija publikacije “Crna Gora danas”, koja prati istoimenu izložbu, koja ima za cilj da istraži i prikaže raznovrsne umjetničke prakse savremene crnogorske umjetničke scene.

Direktor MSUCG  Vladislav Šćepanović istakao je da je ovo projekat koji ima za cilj da predstavi, kako domaćoj, tako i inostranoj publici savremenu umjetnost u Crnoj Gori, te da je izložba “Crna Gora danas” izložba koja ima tendenciju da putuje, kako po Crnoj Gori, tako i na međunarodnoj sceni.

Jedna od koordinatorki na projektu, Marina Čelebić rekla je da publikacija broji 159 stranica, uvodni tekst koordinatorki projekta, te jedanaest autorskih tekstova kustosa, dok su u katalogu zabilježeni 110 radova umjetnika, i da ovo izdanje predstavlja ujedno i bogatu foto dokumentaciju.

Čelebić je istakla izuzetnu saradnju kustosa tokom realizacije projektnih aktivnosti, govoreći da je ovaj projekat plod velikog timskog rada.

 “Od prvog koraka svi učesnici na projektu nosili su pozitivnu energiju, što se osjećalo kroz posjete ateljeima, u razgovorima i razmjenama mišljenja, a od izuzetnog značaja je bio i direktan odnos između umjetnika i kustosa”, kazala je ona.

Kustoskinja segmenta “Pejzaž koji nas posmatra”, koji se nalazi u Dvorcu Petrovića, Natalija Vujošević u svom izlaganju kazala je da je ova vrsta istraživanja nedostajala našoj kulturnoj sceni.

“Smatram da je ovakav jedan projekat neophodan na putu artikulisanja ove scene i na putu otkrivanja veza i potencijala umjetnosti i poboljšanja uslova za rad, te poboljšavanja uslova za komunikaciju kustosa obzirom da je u pitanju kolektivni projekat”, istakla je Vujošević.

U predstavljanju segmenta “Identitet”, koji se nalazi u Perjaničkom domu, kustoskinja Milica Bezmarević ističe da u kontekstu opštih kolektivnih okolnosti, socijalnog okruženja i društvenog uređenja, na polju savremene scene, na različite načine propituju se pitanja nacionalnog, vjerskog i rodnog identiteta, koji se dalje konstruišu kroz njihove razlike, a ne izvan njih.

“Daleko od jednoznačnosti i jasnog definisanja pristupa ili interpretacije ovog problemskog okvira u kontekstu aktuelne scene – ostaje jedino moguć pokušaj sagledavanja različitih slika i utisaka u kojima se taj identitet ili ti identiteti ocrtavaju kao kolaž njihove različitosti”, kazala je Bezmarević.

Nikolina Zuber, kustoskinja segmenta “Fragmenti sna”, čija se postavka nalazi u Umjetničkom paviljonu ULUCG kazala je da umjetnici zastupljeni na izložbi kroz igru stupaju u svoj zamišljeni svemir, prostor unutar sebe, gdje su osjećaji isprepletani i suprotnosti se gotovo sinhronizuju.

“Na tom putu, krećući se kroz isti prostor i vrijeme, preispituju smisao ljudskog postojanja, stvarajući alternativu, utočište i mir. Njihova djela predstavljaju kontinuitet koji nas uvodi u beskrajnu priču koja nije isključivo proces, već I maštoviti način izražavanja ideja i istina”, navela je Zuber.

Kustoskinja segmenta “Žive slike” (Galerija MSUCG), Anja Marković, kazala je da je angažovana umjetnost, pozicionirana unutar modernih i savremenih umjetničkih tokova, neprekidno preispituje svoje temelje i svrhu reflektujući širu političku stvarnost unutar njih. Kroz direktne i žive slike, koje donose kako slike, tako i tekstovi i muzika, otvaraju se ili potvrđuju, ali i ujedinjuju naši vidici.

 “Ova izložba nudi uvid u složenost društvenih i političkih pitanja Crne Gore i poziva publiku na promišljanje i aktivno učešće u tim temama. Umjetnici su tako nastavili da upiru prstom tamo đe boli. Ne zato što se angažovana umjetnost poistovjećuje sa zlom kritikom, već zato što je ona odraz želje da postanemo bolji”, istakla je Marković.

 

Vuk Vuković, kustos selekcije “Tehnostruktura” (Galerija RTCG) ističe da mladi crnogorski umjetnici koje su izabrali u kontekstu teme - Uticaj tehnologije + arhitektura, prvenstveno se bave - problematikom prostora usled vremena tehnocentrizma.

 “Bez ostatka njih interesuje - taktilno i čulno, samô prisustvovanje u svijetu kome je drugo ime otvorenost, tako da bismo mogli na tragu dosad rečnog, dodati da se oni mahom zanimaju za - postfenomenološko opipavanjem teksture prostora koji se preinačava u dematerijalnu virtuelnost, povučenost u mrežu, signal i protok, u, dakle, jedno - pomicanje prostora sa kojim i arhitektura postaje artificijelno zdanje treperavog traga”, kazao je Vuković.

 Podsjećaju da se izložba se realizuje u pet izlagačkih prostora – Dvorac Petrovića (kustoskinje Anita Čulafić, Maja Dedić i Natalija Vujošević), Perjanički dom (kustoskinje Natalija Đuranović i Milica Bezmarević), Galerija MSUCG (kustoskinje Teodora Nikčević i Anja Marković), Umjetnički paviljon ULUCG (kustoskinje Biljana Keković i Nikolina Zuber) i Galerija RTCG (kustos Vuk Vuković i Andrea Pajković), sa sveobuhvatnim kustoskim pristupom koji povezuje umjetnička djela kroz zajedničke teme, motive, kompozicije i ideje.  

Izložba je otvorena za posjetioce do 6. septembra 2024. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније