Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.L.B.

24. 06. 2024. 18:37 >> 18:37
Čitaj mi:

BOGAT PROGRAM

"Grad teatar" počinje 5. jula

Na sceni Između crkava u Starom gradu u Budvi u petak, 5. jula sa početkom u 21 čas biće otvoren XXXVIII festival “Grad teatar”.

U skladu sa motom, festival će “Nadpop Kojović” Vide Ognjenović, nova predstava “Grada teatra” i Gradskog pozorišta iz Podgorice, čija je radnja imaginarno smještena upravo u prostoru na kojem će biti prikazana, a koji pamti i vrijeme života i teme hronika budvanskog kanonika Antuna Kojovića.

Milena Lubarda Marojević direktorka JU Grad teatar podsjetila je da je moto ovog festivala “Mene često pohodi daleka budućnost, da znaš!”, citat iz drame “Nadpop Kojović”.

Ivona Čović Jaćimović direktorka Gradskog pozorišta Podgorica istakla je da je predstava “Nadpop Jovović” ostavljena ovim institucijama, da je čuvaju, njeguju i unapređuju da je što više izvode.

Rediteljka Vida Ognjenović kazala je da smatra da je festival Grad Teatar uveliko prevazišao i grad i kraj u kome je nastao te da je on sada Balkanska i Evropska kulturna činjenica.

Osim ove premijere na otvaranju samog festivala tokom njegovog trajanja biće izvedene još tri pozorišne premijere.

Kako je najavljeno 3. avgusta u amfiteatru manastira Stanjevići premijerno će biti prikazana predstava “Iza božjih leđa” u režiji Radivoja Raše Andrića, a u adaptaciji Ivane Dimić. Ovom predstavom, koja će još jednom objediniti glumce iz Narodnog pozorišta Sombor sa kolegama iz Crne Gore, “Grad Teatar” će obilježiti 160 godina od rođenja Branislava Nušića.

I ove godine u okviru festivala biće bogat muzički program. Tako će početak festivala obilježiti saradnja sa Muzičkim centrom Crne Gore kroz dva velika koncerta. 10. jula će Crnogorski simfonijski orkestar pratiti Vlatka Stefanovskog, izvodeći dobro poznate kompozicije u novim aranžmanima i pod rukovodstvom dirigenta Emina Džijana.

Nakon toga, 19. jula nakon puno godina ćemo ponovo u Budvi čuti virtuoza Romana Simovića, takođe u pratnji Crnogorskog simfonijskog orkestra.

I ove godine ćemo na Trgu pjesnika obilježiti jedan od najznačajnijih događaja za kulturu ovih prostora, 530 godina od objavljivanja “Oktoiha prvoglasnika” Crnojevića štamparije, jubilej koji potvrđuje neporecivo prisustvo na kulturnoj mapi ne samo Evrope, već i svijeta.

Na trgu će biti održano predavanje “Šekspir u Budvi – između globalnog i lokalnog” Petre Bjelice, uz osvrt na mogućnosti novih scenskih uprizorenja u vezi sa prvim gostovanjem Međunarodnog Šekspir festivala iz Jorka na ovogodišnjem festivalu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније